Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: «H μάσκα είναι ασφαλής ακόμη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας»

Κορωνοϊός Ελλάδα: «H μάσκα είναι ασφαλής ακόμη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας»
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάχτυλος, μίλησε για την χρήση της μάσκας από μικρά παιδιά και για τους νέους χαρακτηρίζοντας τους «υγειονομική βόμβα»

«Όλες οι επιστημονικές ενδείξεις μας λένε ότι είναι ασφαλής η χρήση μάσκας ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να λένε ότι αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται ή που προκαλεί προβλήματα στην υγεία των παιδιών. Υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί με το πόσο καλά θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ένα τέτοιο μέτρο τα πολύ μικρά παιδιά, αλλά η εμπειρία του Μαΐου δείχνει ότι εφόσον έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση, αντιδρούν υπερβολικά καλά και μας εκπλήσσουν ευχάριστα», είπε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάχτυλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο κ. Εξαδάχτυλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν αποτυχία να έχουμε βρει τρόπο να είναι ανοιχτή η διασκέδαση και να μην βρούμε τρόπο να είναι ανοιχτά τα σχολεία μας».

Τέλος ο κ. Εξαδάχτυλος είπε να μην χαρακτηρίζουμε τους νέους ως «υγειονομική βόμβα» καθώς είναι αυτοί που κάνουν τις εργασίες που τους εκθέτουν περισσότερο στον ιό και η ζωή τους τούς εκθέτει λόγω της νεότητάς τους.

«Βεβαίως δεν κινδυνεύουν όσο οι ηλικιωμένοι οι οποίοι θα πρέπει να προφυλάσσονται ιδιαιτέρως», συμπλήρωσε και τόνισε: «Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε κρούσματα σε οίκους ευγηρίας θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά αν δεν υπήρχε επαρκής τήρηση των μέτρων ή αν υπήρχε επαρκής τήρηση, τυχόν ανεπάρκεια των ίδιων των μέτρων και ενίσχυσή τους. Αυτό πρέπει να γίνει με ηρεμία, όχι όρους αστυνομικούς και όχι με όρους δημοσιογραφικούς. Θα πρέπει να γίνει με όρους ιατρικής ανάλυσης, έτσι ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Μάσκα από το νηπιαγωγείο τα παιδιά στο σχολείο ανέφερε η Κεραμέως

Οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, έκαναν εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας, ούτως ώστε να φορούν μάσκα οι μαθητές από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Την αποδεχόμαστε» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο δελτίο του ALPHA, τονίζοντας ότι οι επιμέρους λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Όπως είπε η πρόταση των ειδικών είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας.

«Η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια η κυρία Κεραμέως είπε ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνηση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα αλλά οι μεγάλες διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως». Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη όπως συνέβη και στο πρώτο διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Τι ισχύει για τη μάσκα στα σχολεία

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Υπό συζήτηση είναι μόνο η ηλικία για την χρήση της μάσκας.

Η υπ. Παιδείας αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 τόνισε πως «ήταν ομόφωνη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα». Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στην Ρίτσα Μπιζόγλη, εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα.

Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπ. Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα. Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου».

Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων σε σχολεία ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί .

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.). Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments