Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Σε Ελλάδα και Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη – Για αποκλιμάκωση της κρίσης

Ελληνοτουρκικά: Σε Ελλάδα και Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη – Για αποκλιμάκωση της κρίσης
Ελληνοτουρκικά: Νέα γερμανική προσπάθεια γίνεται για να πέσει η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Χάικο Μάας ταξιδεύει σε Αθήνα και Άγκυρα.

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στα ελληνοτουρκικά. Μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για την Τετάρτη επικύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας τμηματικής οριοθετήσης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισκέπτεται την Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες μετά τη συνάντηση και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία για διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα φέρνει μια νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου δύο ημέρες πριν την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27 και 28 Αυγούστου στο Γκίμιχ.

Τι θα συζητηθεί

Η ατζέντα των συζητήσεων του Νίκου Δένδια με τον Χάικο Μάας εστιάζεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τους πλόες των ερευνητικών Oruc Reis και Barbaros σε ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.

Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Άλλωστε από χθες υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επανεκκινήσει ο ελλητουρκικός διάλογος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει εδώ και εβδομάδες.

Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και μιλούν για εκκίνηση διαλόγου και διερευνητικών επαφών για τα «καυτά» ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, είναι πιθανό στις 28 Αυγούστου να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, τα πάντα όμως θα κριθούν από την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως μεταφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, μέχρι τις 28 Αυγούστου και την απαρχή του διαλόγου, εφόσον πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, μεσολαβούν η λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23 Αυγούστου, ενώ στις 25-26 ψηφίζεται η ελληνο-αιγυπτιακή και ελληνο-ιταλική συμφωνία στη Βουλή και την Πέμπτη 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να αποφασίσει τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Στο τραπέζι του διαλόγου τώρα, θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγιές από την τουρκική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments