Ελλάδα

Σύψας κορωνοϊός: Δεν προβλέπεται γενικό lockdown, η στρατηγική είναι στοχευμένα μέτρα σε περιοχές

Σύψας κορωνοϊός: Δεν προβλέπεται γενικό lockdown, η στρατηγική είναι στοχευμένα μέτρα σε περιοχές
Σύψας κορωνοϊός: Για το μοντέλο αντιμετώπισης του ιού στη χώρα μας ο λοιμωξιολόγος ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται».

Για το μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο Νίκος Σύψας και συγκεκριμένα ανέφερε πως δεν προβλέπεται κάποιο γενικό lockdown.

«Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» διευκρίνισε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για το άνοιγμα των σχολείων. «Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα» διαβεβαίωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων… Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολείο ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση» σημείωσε το μέλος της επιτροπής «σοφών» για τον κορονοϊό.

«Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Σύψας.

Για το μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου, τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90.

«Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε» είπε.

Αναφερόμενος εξάλλου στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του. «Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων».

Πτώση στα κρούσματα καταγράφηκε σήμερα

Με μικρή πτώση των κρουσμάτων ξεκίνησε η εβδομάδα. Συγκεκριμένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο είναι 170 εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 8819 και οι νεκροί -όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic- παραμένουν 242 καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8819, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

1886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments