Οικονομία

Ηλεκτρικά ποδήλατα επιδότηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Ηλεκτρικά ποδήλατα επιδότηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
Ηλεκτρικά ποδήλατα επιδότηση: Μεγάλη είναι η ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Οι πρώτες 18 ώρες του προγράμματος για τα επιδοτούμενα ηλεκτρικά ποδήλατα δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα δίκυκλα έγιναν ανάρπαστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα επίσημα στοιχεία από το απόγευμα της Δευτέρας που άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων μέχρι το πρωί της Τρίτης δείχνουν ότι μέσα σε 18 ώρες απορροφήθηκε περί το 1 εκατομμύριο ευρώ από τα συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, ο συνολικός προϋπολογισμός θα εξαντληθεί ταχύτατα και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, πρωταγωνιστής της ζήτησης αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο καταλαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 80% με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη να φτάνουν τις 742, ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα (116), ενώ καλή επίδοση παρουσίασαν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς μέσα σε μόλις 18 ώρες επιδοτήθηκαν 80, αριθμός που αντιστοιχεί σε ετήσιες πωλήσεις των τελευταίων ετών.

Ωστόσο η μερίδα του λέοντος στα ΙΧ ανήκει στα εταιρικά οχήματα καθώς, από τα 80 αυτοκίνητα που επιδοτήθηκαν, τα 50 αφορούν σε εταιρικά ΙΧ, τα 27 σε επιδοτήσεις ιδιωτών και 3 σε επαγγελματικά βαν.

Σε  σχέση με τη γεωγραφική κατανομή, η Ηλεκτροκίνηση – με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – είχε ανταπόκριση κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις ηλεκτροκινούμενων οχημάτων επιμερίζονται ως εξής:

– Αττική: 39%

– Θεσσαλονίκη: 12,5%

– Ηράκλειο: 9%

– Πάτρα: 4%

Την ίδια στιγμή, από χθες 24 Αυγούστου έχουν γίνει 901 τηλεφωνικές κλήσεις στο Help Desk για ερωτήσεις ενδιαφερομένων και έχουν αποσταλεί 162 ηλεκτρονικές αλληλογραφίες (mails).

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα πρώτα στοιχεία του προγράμματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης εκτιμώντας ότι «θα δούμε και στους ελληνικούς δρόμους πολλά ηλεκτροκίνητα ποδήλατα από νέους ανθρώπους, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα. Με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φαίνεται τελικά ότι η Ηλεκτροκίνηση δεν είναι για λίγους, αλλά καθημερινά για ολοένα περισσότερους. Και αυτό το πρόγραμμα είναι μόνον η αρχή».

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση: kinoumeilektrika.ypen.gr. Από αύριο 26/8 αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται και στη διεύθυνση: kinoumeilektrika.gov.gr.

Επίσης το Help Desk δέχεται κλήσεις από τις 10.00 – 22.00 προκειμένου να εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513124 και 2131513139. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα ερωτήματα τους και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments