Διεθνή

Ακάρ Τουρκία: «Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες για όσο χρειαστεί»

Ακάρ Τουρκία: «Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες για όσο χρειαστεί»
Ακάρ Τουρκία: Η Άγκυρα δεν προτίθεται να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Ωστόσο, καλεί την Ελλάδα σε διάλογο

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία. Μετά την έκδοση νέας Navtex για άσκηση με πραγματικά πύρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύει πως οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή θα συνεχίσουν επ’ αόριστον ενώ κάλεσε την Αθήνα σε διάλογο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο Ακάρ σημείωσε: “Οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρέπει να συζητήσουν μόνοι τα προβλήματά τους”.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους Έλληνες, αν θέλουν να έρθουν τις επόμενες μέρες» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες να έρθουν εδώ, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να τους φιλοξενήσουμε. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία αλλά θέλουμε και αυτά που μας ανήκουν. Εμείς, δεν τρέχουμε στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Γαλλία αλλά οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να κάτσουν και να συζητήσουν μόνοι τους και να συζητήσουν τα προβλήματά τους».

Παράλληλα, είπε πως η Τουρκία δεν «διεκδικεί τη στεριά ή τη θάλασσα κανενός, αλλά δεν θα επιστρέψουμε καμία επίθεση εναντίον μας από γειτονικής στεριάς ή θαλάσσης». Αναφερόμενος στη νέα τουρκική Navtex ανέφερε πως αφορά σε διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά των ακτών του Ισκεντερούν.«Η πρόσφατη Navtex της Τουρκίας αφορά την ασφάλεια για ναυτική άσκηση στα ανοιχτά των ακτών Ισκεντερούν, στην Ανατολική Μεσόγειο» διευκρίνισε.

Κάνοντας ειδική μνεία στις σεισμογραφικές έρευνες που διεξάγει το Oruc Reis είπε πως θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», τόνισε, όπως μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο δημοδιογράφος Μανώλης Κωστίδης.

Γενί Σαφάκ: «Το Oruc Reis δεν επιστρέφει, θα κάνει έρευνες σε Ρόδο και Καστελόριζο»

Το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ανέφερε πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της  που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου. «Οι προγραμματισμένες ερευνητικές δραστηριότητες του Oruç Reis στο πλαίσιο της τρέχουσας Navtex και τις νέες Navtex που θα ανακοινωθούν στο μέλλον θα επεκταθούν μέχρι τα τέλη των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια του νησιού Καστελόριζο και δυτικά του νησιού της Ρόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments