Κόσμος

Γενί Σαφάκ για το Oruc Reis: «Δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία»

Γενί Σαφάκ για το Oruc Reis: «Δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία»
Γενί Σαφάκ για το Oruc Reis: Δημοσιεύματα από την Τουρκία αναφέρουν ότι το ερευνητικό πλοίο δεν πρόκειται να γυρίσει στην Τουρκία ενώ τονίζουν πως μπορεί να φτάσει και μέχρι το Καστελόριζο.

Σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης. Παράλληλα, σημειώνει πως θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι αναφέρεται στην παρουσία γαλλικών αεροσκαφών στην Κύπρο. «Η προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη προς τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση, η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Γαλλία ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο»

Επίθεση κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και της Γαλλίας εξαπέλυσε νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, με σημερινή του ανακοίνωση, κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιτίθεται και στη Γαλλία για τη συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση «EUNOMIA» νότια της Κύπρου. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Γαλλία «ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η προσγείωση των γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου με το πρόσχημα μιας άσκησης με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ιταλία και την Ελλάδα και η προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη με τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ενέργειες της Γαλλίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση ενώ υποστηρίζει ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να οδηγήσουν σε λύση.

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις έρευνες με το Oruc Reis και τον στολίσκο των βοηθητικών και πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παραμένει άγνωστο αν αυτές οι έρευνες θα περατωθούν σήμερα τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρεται στην παράνομη τουρκική Navtex της 23ης Αυγούστου ή η Τουρκία θα επιλέξει εντός της σημερινής ημέρας νέα επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των σεισμικών ερευνών ή αναβάθμισή τους με προσπάθεια διεξαγωγής ερευνών και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments