Διεθνή

OHE Λευκορωσία: Νέα άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη χώρα

OHE Λευκορωσία: Νέα άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη χώρα
OHE Λευκορωσία: Με πρωτοβουλία της Εσθονίας η νέα συνεδρίαση. Παρούσα η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Νέα άτυπη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Λευκορωσία, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αυτή τη φορά θα διεξαχθεί δημόσια ενώ αναμένεται να είναι η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Αυτό δήλωσαν χθες, Δευτέρα 31 Αυγούστου, διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή, μέσω βιντεοδιάσκεψης, αναμένεται ότι θα είναι αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία, μετά την απέλαση το Σαββατοκύριακο των απεσταλμένων ξένων Μέσων Ενημέρωσης και την απαγόρευση διαπίστευσης άλλων, διευκρίνισε μια από τις πηγές αυτές. Όπως και η προηγούμενη, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών τη 18η Αυγούστου, η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας οργανώνεται με πρωτοβουλία της Εσθονίας, κράτους μη μόνιμου μέλους του.

Θα είναι άτυπη και η ιδιαίτερη μορφή του επιτρέπει στα κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου να μη συμμετάσχουν.

Η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες ακόμη χώρες εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στη Λευκορωσία αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, δεν απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και άρα δεν χρειάζεται να εξετάζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ και άλλων μεγάλων λευκορωσικών πόλεων -για άλλη μια μέρα- για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου ενορχηστρώνοντας μαζική νοθεία.

Κρεμλίνο: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λευκορωσία

Το Κρεμλίνο πάντως χθες ανακοίνωσε ότι “η κατάσταση στην γείτονα Λευκορωσία είναι υπό έλεγχο” και ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τον Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο έχει συγκροτήσει μια εφεδρική αστυνομική δύναμη κατά παράκληση του Λουκασένκο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει ανενεργή και θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας και η ηγεσία της χώρας έχουν με αρκετή σιγουριά την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν αφήνουν περιθώρια για προβοκάτσιες, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν κατά την διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων ατόμων. Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταλλάξει με την Λευκορωσία εμπειρίες σε σχέση με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά όπως είπε προς το παρόν από το Μινσκ δεν υπήρξε κάποιο παρόμοιο αίτημα.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, «ειδικοί», ανάμεσά τους δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο, εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου που θα τεθεί στη συνέχεια «σε δημοψήφισμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments