Οικονομία

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Δίκες εξπρές για τους οφειλέτες

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Δίκες εξπρές για τους οφειλέτες
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Σε δίκες εξπρές θα καταφύγει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή, για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη και είναι προγραμματισμένες να δικαστούν μετά το 2021.
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Σε δίκες εξπρές θα καταφύγει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή, για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη και είναι προγραμματισμένες να δικαστούν μετά το 2021.

Νέες ρυθμίσεις έρχονται με νομοσχέδιο στη Βουλή που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε δίκες εξπρές σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και έχουν προσδιορισθεί να δικαστούν μετά τις 15.6.2021.

Ο σκοπός των νέων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ώρες σε δημόσια διαβούλευση. Σκοπός του νομοσχεδίου οι νέες ρυθμίσεις να αποδώσουν οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Αφετέρου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί το καθεστώς της οιονεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως το μακρινό 2032.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό 37.000 υποθέσεων

Κατά πληροφορίες το σχέδιο νόμου προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό 37.000 υποθέσεων από τις συνολικά 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες και έχουν λάβει δικάσιμο για μετά το 2021. Ακόμη με τις νέες ρυθμίσεις αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών καθώς καινοτομίες εισάγονται και στη διαδικασία συγκέντρωσης των αποδεικτικών εγγράφων (φορολογικές δηλώσεις κ.λπ) από πλατφόρμα της ιδιωτικής γραμματείας ειδικού χρέους.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί πυλώνες των παρεμβάσεων που επιχειρούνται με τις νέες διατάξεις προβλέπουν :

1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.

2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.

3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Να σημειωθεί τέλος πως με το σχέδιο νόμου επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Δικηγόρων.

Μένει ωστόσο να δούμε πως οι οφειλέτες θα μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα της Δικαιοσύνης σε γρήγορες διαδικασίες με ταυτόχρονη εγγύηση όλων των δικανικών προϋποθέσεων μιας δίκαιας δίκης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments