Πολιτική

Anadolou ελληνικά νησιά: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού»

Anadolou ελληνικά νησιά: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού»
Anadolou ελληνικά νησιά: Το τουρκικό πρακτορείο παρουσιάζει ένα χάρτη - γράφημα με το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Μέσω ενός χάρτη – γραφήματος το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, κατηγορεί την Ελλάδα πως παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947 διατηρώντας μια ένοπλη δύναμη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», αναφέρει το Anadolu.

Στο γράφημα που παρουσιάζεται αναφέρονται με επισήμανση τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λειψοί, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Σύμη, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Αθήνα επιμένει να ενεργεί ενάντια στο καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εξοπλίζοντας τα από τη δεκαετία του 1960», τονίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δείτε το γράφημα – χάρτη

Εν τω μεταξύ, ο Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε ξανά στην Ελλάδα ως «πειρατική χώρα». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP σε ομιλία του σε εκδήλωση ανέφερε ότι η Ελλάδα «λειτουργεί σαν πειρατική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο» και, μάλιστα, «προσπαθεί να ξεπεράσει το μπόι της».

«Δεν έχει απομείνει χώρα όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάει να ικετεύσει για βοήθεια. Εμείς όμως δεν αστειευόμαστε, ειδικά όταν πρόκειται για τη «Γαλάζια Πατρίδα» μας», πρόσθεσε ο Ομέρ Τσελίκ. Στη συνέχεια συνέχισε λέγοντας για το Oruv Reis ότι: «διεξάγουμε μελέτες στην υφαλοκρηπίδα μας, σε περιοχή που ανήκει στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας, δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά την Ελλάδα». «Αν ψάχνετε για έναν αξιόπιστο συνομιλητή, αυτός δεν είναι άλλος από την Τουρκία» υπογράμμισε επίσης ο Τσελίκ.

Δημοσίευμα – «φωτιά» από την εφημερίδα Die Welt

Εν τω μεταξύ, «φωτιά» έχει βάλει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα φέρει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα «θερμό» επεισόδιο βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Όπως μετέδωσε το OPEN, με ανταπόκριση από την Άγκυρα, επικαλούμενο τουρκικές στρατιωτικές πηγές, οι Τούρκοι στρατιωτικοί ήταν αυτοί που απέτρεψαν ένα «θερμό» επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αγνόησαν τον αιμοσταγή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητούσε «βύθιση πλοίου, ή κατάρριψη αεροσκάφους, με όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια ζωών».

Την ίδια ώρα, σε ομιλία του εγκαινιάζοντας την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «πίσω από τις έρευνές μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βρίσκεται η αναζήτηση δικαίου και δικαιοσύνης. Η πιο καθαρή έκφραση της αδικία και ανομίας είναι το γεγονός ότι εξαιτίας ενός νησιού 10 τ. χλμ. προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το τεράστιο μέγεθος των 780 χιλιάδων τ.χλμ της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments