Διεθνή

Θανατική ποινή Τουρκία: Την επαναφορά της ζητάει ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Θανατική ποινή Τουρκία: Την επαναφορά της ζητάει ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί
Θανατική ποινή Τουρκία: Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης βάζει στο «τραπέζι» την επαναφορά της στη γειτονική χώρα. Τι θα κάνει ο Ερντογάν;

Για άλλη μια φορά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, βάζει στο «τραπέζι» την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» τοποθετείται για το «καυτό» αυτό θέμα με τέτοιο τρόπο, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι το κόμμα του Μπαχτσελί είναι το μοναδικό που στηρίζει την κυβέρνησή του, εκτός από το κόμμα του Τούρκου προέδρου. Η δημόσια συζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτό το ζήτημα τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε χθες Τετάρτη σε περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών και παιδιών, που συγκλόνισαν το τελευταίο διάστημα την τουρκική κοινή γνώμη και δήλωσε ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στη νομοθεσία μας, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα ειδεχθή και πρωτόγονα εγκλήματα».

Ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» ζήτησε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση όταν ξεκινήσει η νέα της περίοδος την 1η Οκτωβρίου. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης δεν έχει εμμονή με τη θανατική ποινή. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος και επιλογή στη φάση που βρισκόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε επιτυχία την καταπολέμηση εγκλημάτων και εγκληματιών που σκορπούν τον φόβο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», σημείωσε. Το θέμα, όμως, αν και παρουσιάζεται από τον Μπαχτσελί με αναφορές στο ποινικό έγκλημα, έχει πολιτικές διαστάσεις.

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» και προσωπικά ο Μπαχτσελί ζητούν παγίως να εκτελεστεί η θανατική ποινή που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του κουρδικού κινήματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί – φυλακή της Προποντίδας Ιμραλί, και του οποίου η θανατική καταδίκη μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη υπό συνθήκες απόλυτης απομόνωσης.

Η απαίτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής τέθηκε στη δημόσια σφαίρα με ιδιαίτερη έμφαση, όχι μόνο από τους «Γκρίζους Λύκους», αλλά και από την κομματική βάση και τους οπαδούς του Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016. Διαδηλωτές ζητούσαν την εκτέλεση των κατηγορούμενων για το πραξικόπημα και του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει «δείξει» ως εγκέφαλο του στρατιωτικού κινήματος.

Η τελευταία εκτέλεση θανατική ποινής στην Τουρκία έγινε το 1984, ενώ καταργήθηκε τυπικά και με την αλλαγή της νομοθεσίας στις 3 Αυγούστου του 2002, στο πλαίσιο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε την εποχή εκείνη η τουρκική κυβέρνηση, με την προοπτική της προώθησης του αιτήματος της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ.

Ποια κυβέρνηση την κατάργησε; Η απόφαση για κατάργηση της θανατικής ποινής ελήφθη από μία κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος ο Μπαχτσελί ήταν αντιπρόεδρος, στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας των «Γκρίζων Λύκων», με το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments