Οικονομία

Σταϊκούρας 10ετές ομόλογο: «Η Ελλάδα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία»

Σταϊκούρας 10ετές ομόλογο: «Η Ελλάδα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία»
Σταϊκούρας 10ετές ομόλογο: Την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε σχετικά με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου πως “για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία”. Υπογραμμίζεται ότι μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο περίπου στο 1,2%.

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για τη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου:

“Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία. Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δις ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά”.

Η Ελλάδα άντλησε σήμερα 2,5 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος, με την επανέκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η τελική τιμολόγηση του ομολόγου οδήγησε σε μία απόδοση 1,21% -1,23%, που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου, αναφέρει το δημοσίευμα, παραπέμποντας σε δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσθέτει ότι η ζήτηση των επενδυτών υπερέβη τα 18 δις ευρώ. Η Ελλάδα, προσθέτει το ίδιο πρακτορείο, εξέδωσε ένα 10ετές ομόλογο τον Ιούνιο, αντλώντας τότε 3 δις ευρώ με μία απόδοση 1,57%, εκμεταλλευόμενη τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

«Ενισχύσαμε τη ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούνιο για να έχουμε έναν τίτλο μεγέθους αναφοράς με όρους Ευρωζώνης και για να είναι αυτός πιο ελκυστικός για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, λόγω των αγορών τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα, που επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, έχει ένα «μαξιλάρι» 34 δις ευρώ από πόρους του ESM που δεν έχει χρησιμοποιήσει και από τη ρευστότητα που πήρε από τις αγορές, έχοντας αντλήσει φέτος 7,5 δις ευρώ με εκδόσεις ομολόγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments