Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κορωνοϊος: Δεν αναμένονται εμβολιασμοί σε ευρεία κλίμακα πριν τα μέσα του 2021

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κορωνοϊος: Δεν αναμένονται εμβολιασμοί σε ευρεία κλίμακα πριν τα μέσα του 2021
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κορωνοϊος: Δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό του κόσμου.

Δεν αναμένονται εμβολιασμοί σε ευρεία κλίμακα πριν από τα μέσα του 2021, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΠΟΥ, «η φάση 3 θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχει πραγματική προστασία και θα είναι απόλυτα ασφαλές». Σημείωσε δε πως πιθανότατα η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, όταν δοθεί επίσημη έγκριση, θα είναι οι εργαζόμενο στην Υγεία και οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, που αντιστοιχούν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις.

Υπενθυμίζεται, πάντως ότι χθες, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Ε.Ε. είχε υποστηρίξει πως τον Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.  Οπως δήλωσε, σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. προσδοκά ότι θα έχει στη διάθεσή της περίπου 30 εκατ. από τα 300 εκατ. δόσεις, για τις οποίες έχει συμβληθεί με την εταιρεία, έως το τέλος του έτους (με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων σε δεύτερη φάση).

Πιθανή διανομή έως τις αρχές Νοεμβρίου

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν από όλες τις πολιτείες της χώρας να προετοιμάσουν τη μεγάλης κλίμακας διανομή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) «ζητά επειγόντως» από τις πολιτείες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε τα κέντρα διανομής για ένα μελλοντικό εμβόλιο να μπορούν να είναι «σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως την 1η Νοεμβρίου 2020», ανέφερε ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ σε επιστολή που έστειλε προς όλες τις πολιτείες την περασμένη εβδομάδα και την οποία επικαλέστηκε η Wall Street Journal.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τρία εμβόλια είναι στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο που παρασκευάζει η Moderna, το εμβόλιο που παρασκευάζουν η Pfizer και η BioNTech και αυτό της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Υπενθυμίζεται η φράση που είπε μόλις την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ότι «τον Οκτώβριο θα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα «για ένα ασφαλές εμβόλιο, καλά ελεγμένο, που θα μπορούν να το κάνουν οι άνθρωποι και να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες πανδημίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments