Διεθνή

Ερντογάν σε Ευρώπη: «Δείξτε αμεροληψία και αντικειμενικότητα στη Μεσόγειο»

Ερντογάν σε Ευρώπη: «Δείξτε αμεροληψία και αντικειμενικότητα στη Μεσόγειο»
Ερντογάν σε Ευρώπη: Να δείξουν υπευθυνότητα και να παραμείνουν δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο Τούρκος πρόεδρος.

Να κρατήσουν μια αμερόληπτη στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη διαμάχη της Άγκυρας με την Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κομισιόν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ερντογάν φαίρεται να είπε στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πως προκλητικά σχόλια και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς για περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να υπάρξει λύση.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή ειρήνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. «Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη – μέλη να δείξουν υπευθυνότητα και να παραμείνουν δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο» συμπληρώνεται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Μάλιστα, ο Σαρλ Μισέλ φέρεται να υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθυμίζεται πως ο Σαρλ Μισέλ είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει «πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή της Τουρκίας, κατά την οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα θέματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδιώκει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στο πρότυπο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι θα διευρυνθεί η ατζέντα, προκειμένου η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ για την Ελλάδα, θα δοθεί ως αντάλλαγμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχεδιάζει επισκέψεις σε , Λευκωσία και Άγκυρα.

«Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας αναμένεται ότι θα είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου», δήλωσε σήμερα ο  υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας». Ήδη, το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ των υπουργών των Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments