Διεθνή

ΠΟΥ κορωνοϊός: Αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία

ΠΟΥ κορωνοϊός: Αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία
ΠΟΥ κορωνοϊός: Περισσότερα από 27,19 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό παγκοσμίως και 888.326 έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη πανδημία, καθώς κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν στη δημόσια υγεία.

Περισσότερα από 27,19 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως και 888.326 έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, από τότε που ταυτοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία», δήλωσε ο Τέντρος σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη. «Η Ιστoρία μας διδάσκει ότι οι επιδημίες και οι πανδημίες είναι μέρος της ζωής. Αλλά όταν έρθει η επόμενη πανδημία, ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος, περισσότερο έτοιμος από ό,τι ήταν αυτή τη φορά».

Παράλληλα στη Γενεύη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα ότι ο διεθνής οργανισμός είναι σε συνομιλίες με την Ινδία σε σχέση με την ένταξή της στον μηχανισμό «COVAX», ο οποίος διευκολύνει την αγορά, τη διανομή και την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Ινδία είναι σίγουρα επιλέξιμη, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, να αποτελέσει μέρος του μηχανισμού COVAX και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ σε ενημέρωση του Τύπου. «Θα καλωσορίσουμε την ινδική συμμετοχή… Η Ινδία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία (στα εμβόλια)». Ο ΠΟΥ και η συμμαχία για το εμβόλιο GAVI ηγούνται του μηχανισμού COVAX. Ωστόσο ορισμένες χώρες που έχουν εξασφαλίσει τις προμήθειές τους μέσω διμερών συμφωνιών, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι θα δεν μετέχουν στον μηχανισμό COVAX.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία»

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, πριν μέρες τόνισε ότι «ο εθνικισμός των εμβολίων» θα επιβραδύνει μόνο την αντίδραση στην πανδημία, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΠΟΥ «δεν θα εγκρίνει» ένα εμβόλιο εάν δεν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο μηχανισμός COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει στόχο να βοηθήσει στην αγορά και τη διανομή των εμβολίων.

Ωστόσο ορισμένες χώρες που έχουν εξασφαλίσει τις δικές τους προμήθειες μέσω διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα μετάσχουν στον μηχανισμό COVAX.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία», δήλωσε ο Τέντρος σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη, χωρίς να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Παράλληλα, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σουμίγια Σουαμινάταν, δήλωσε σήμερα ότι κανένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό δεν αναμένεται να εγκριθεί για παγκόσμια διάθεση έως ότου υποβληθεί σε επαρκείς ελέγχους και αποδειχτεί η ασφάλεια και η δραστικότητά του.

«Κανένα εμβόλιο δεν πρόκειται να αναπτυχθεί μαζικά έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές είναι βέβαιες, οι κυβερνήσεις είναι βέβαιες και ο ΠΟΥ είναι βέβαιος ότι έχει εκπληρώσει το ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας Σουμίγια Σουαμινάταν σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments