Πολιτική

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δε φορά μάσκα

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δε φορά μάσκα
Μητσοτάκης Βουλή: «Καταλαβαίνω, ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη άρχισε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι “πυροβολεί” τη χώρα. Επιπλέον, τόνισε πως κανένας δεν θα τιμωρήσει τα παιδιά, επειδή δεν φορούν μάσκα.

«Θεωρώ άκρως προβληματικό στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου να υπάρχει βουλευτής, πόσo μάλλον αρχηγός κόμματος ο οποίος να αναφέρεται στην Ελλάδα ως χρεοδουλοπαροικία. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, να λέγονται σε αυτή την αίθουσα από τον άνθρωπο ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι το 2015 αν είχε εισακουστεί το σχέδιό του τότε η Ελλάδα θα είχε φύγει από το ευρώ και τότε θα ήμασταν πραγματική δουλοπαροικία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Και συνέχισε:

«Και επίσης δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε, πάνω σε μια υγειονομική κρίση, αυτή την κυβέρνηση ότι κάνει πολιτικές επιλογές με γνώμονα τα συμφέροντα και όχι την υγεία του ελληνικού λαού. Αυτές οι κατηγορίες είναι αδιανόητες, κόντρα στο πως αντιλαμβάνεται η κοινωνία όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει. Πηγαίνουν κόντρα σε όλα τα πραγματικά δεδομένα τα οποία πιστοποιούν ότι η χώρα μας και στον πρώτο αλλά και στο δεύτερο κύκλο της πανδημίας τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Όταν μιλάμε για ζωές συνανθρώπων μας, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία να είστε πιο προσεκτικός από εδώ και στο εξής, όταν λέτε τέτοια ανυπόστατα πράγματα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε:

«Διέκρινα από τη Φώφη Γεννηματά μία διάθεση να καταθέσει ένα πλαίσιο – μαξιμαλιστικών κατά την άποψή μου – προτάσεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά την άποψή της η υγειονομική κρίση αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις. Μου κάνει εντύπωση ότι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσα σχεδόν καμία πρόταση παρά μόνο την εύκολη παρότρυνση να διπλασιάσουμε τον αριθμό των αιθουσών να μοιράσουμε τα παιδιά στη μέση με κάποιο μαγικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στα σχολεία.»

Είχατε εισηγηθεί ή εισηγείστε ότι πρέπει να μειωθεί η χωρητικότητα στα αεροπλάνα; Και πως θα γίνει αυτό; Θα κόψουμε τη μεσαία θέση; Θα πούμε ότι τα αεροπλάνα θα πετάνε τα μισά άδεια; Και πείτε μου μία αεροπορική εταιρεία, μία χώρα στον κόσμο η οποία να έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο. Και πείτε μου τι θα συνέβαινε στον τουρισμό. Η Ελλάδα θα έβγαινε μονομιάς από την τουριστική αγορά. Κανείς δεν θα πετούσε στην Ελλάδα”. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με τη στάση του “πυροβολεί” τη χώρα.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να βγάλει κέρδη από την πανδημία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Για την υγεία των μεγαλύτερων. Για τις δουλειές των νεότερων. Για τα παιδιά και τις σπουδές τους. Για το μέλλον τους. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δε μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας.»

Προσέθεσε ότι: «Σας άκουσα κ. Μητσοτάκη. Όλα πάνε καλά. Γιατί να ανησυχεί ο κόσμος τότε; Ο κόσμος όμως θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Και θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη. Όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Και να κρατάτε τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο. Εξαιτίας των λαθών και των παραλήψεων, της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της απαράδεκτης προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία. Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν πριν πεντέμισι μήνες, στις 23 Μαρτίου ανακοινώσατε το lockdown, τον περιορισμό κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε όλη την επικράτεια, είχαμε 71 κρούσματα ημερησίως. Σήμερα έχουμε σταθερά τριψήφιο αριθμό και συχνότερα πάνω από 200. Τότε λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σχεδόν όλα τα κόμματα, στηρίξαμε τις αποφάσεις σας. Και κλείσαμε τα μάτια σε όποια λάθη σας και όποιες παραλήψεις. Γιατί αυτό που προείχε ήταν η δημόσια υγεία.

Όχι μόνο δεν το εκτιμήσατε, αλλά αμέσως μόλις ήρθε το lockdown, εσείς προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, θελήσατε να μετατρέψετε σε προσωπικό σας θρίαμβο την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού. Και στη συνέχεια, σπεύσατε να δημιουργήσετε, άρον άρον, την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Με αποτέλεσμα σήμερα, να καταφέρετε να μετατρέψετε – γιατί κατόρθωμα είναι – τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε φιάσκο.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό συνέβη γιατί το μόνο που ενδιαφέρει την επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Τόνισε ότι:

«Στην πρώτη φάση παραλύσατε, αφήσατε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Και αμέσως μετά αφήσατε απροστάτευτη τη δημόσια υγεία μπας και σώσετε την οικονομία. Με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε πουθενά θετικό ισοζύγιο.Ούτε στην οικονομία, ούτε στην υγεία. Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες σας και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είναι ο απολογισμός της πολιτικής σας, τους μήνες μετά την άρση του lockdown.»

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας υπόστήριξε:

«Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators. Δεν επενδύσατε στο brand που εσείς ο ίδιος διαφημίζατε, της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, με τα μαζικά τεστ, τις 72 ώρες καραντίνα, τίποτα απ’ όλα αυτά. Όλα Χύμα, όλα στο πόδι.

Αντί να ζητήσετε υποχρεωτικά και από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, είπατε ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Όπως να ναι και από όπου να ναι. Ελάτε και φέρτε και τους φίλους σας. Και τελικά τα κάνατε χειρότερα και από πλευράς αριθμού επισκεπτών.Γιατί έτσι κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα. Αυξήσατε την πληρότητα στο 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρίες. Αυξήσατε την πληρότητα στο 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές. Θεσπίσατε – άκουσον άκουσον – διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.»

Στο σημείο αυτό έγινε κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το κόστος της εκδήλωσης που έγινε στη Σαντορίνη για το άνοιγμα του τουρισμό. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόστος έφτασε τα 80.000 ευρώ, κάτι που αρνήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έπρεπε να είχε επιβληθεί τεστ 72 ωρών για όποιον θέλει να μπει στη χώρα. Με ιδιαίτερη αναφορά στην Πάρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αποκρύψατε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σε περιπτώσεις περιοχών που ενώ ανακοινώνονταν 2-3 κρούσματα, ξαφνικά προσφεύγατε σε τοπικά lockdown χωρίς κανείς να ξέρει ποιά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments