Πολιτική

Μητσοτάκης – Μακρόν: “Κλείδωσε” η συνάντηση των δύο ηγετών – Στο τραπέζι οι αγορές μαχητικών Rafale

Μητσοτάκης – Μακρόν: “Κλείδωσε” η συνάντηση των δύο ηγετών – Στο τραπέζι οι αγορές μαχητικών Rafale
Μητσοτάκης - Μακρόν: ΕΚ νέοι συνάντηση θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος. Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το τετ α τετ των δύο ηγετών ορίστηκε για την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Το πιθανότερο είναι να γίνει στην Κορσική χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει στο Παρίσι.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν με στόχο να «πέσουν» οι υπογραφές εντός του μήνα.

Επιπλέον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν για εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αγορά οπλικών συστημάτων ενώ μεταξύ άλλων, φέρεται να υπάρχουν σκέψεις για αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και τορπιλών. Ορισμένα από τα αεροσκάφη θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα. Η αγορά τους προωθείται προκειμένου να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχομένως και εντός 12 μηνών, χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο αν σκεφτεί κανείς τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Σημειώνεται πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος. Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στα παραπάνω και προχωρήσουν οι διαδικασίες θεωρείται δεδομένο πως θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτός από την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας θα σταλεί συγχρόνως ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και στην προκλητική στάση που κρατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Έπονται ανακοινώσεις για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό:

Αξίζει να αναφερθεί πως οι επόμενες ημέρες κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες καθώς, εκτός από τη συνάντηση των δύο πολιτικών, θα φτάσει στην περιοχή μας το γαλλικό αεροπλανοφόρο «De Gaulle». Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η αντίδραση -αν αυτή υπάρξει της Άγκυρας. Ήδη χθες, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως εξέφρασε τα παράπονά του στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για τις κινήσεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη Μέρκελ να κάνει κάτι προκειμένου η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας και στη Μεσόγειο. Τη ρώτησε τι δουλειά έχει να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται «μέσα στα πόδια της Τουρκίας».

Ακόμη, στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά και στους τρεις κλάδους, Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Τέλος, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν άμεσα με πρόσληψη προσωπικού ενώ θα αναβαθμιστεί και η εθνική αμυντική βιομηχανία με ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments