Ελλάδα

Πλατεία Βικτωρίας πρόσφυγες: Εκκένωση της πλατείας μετά το ρεπορτάζ του Pagenews

Πλατεία Βικτωρίας πρόσφυγες: Εκκένωση της πλατείας μετά το ρεπορτάζ του Pagenews
Πλατεία Βικτωρίας πρόσφυγες: Από τις 3 Σεπτεμβρίου είχαμε επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα της κατάληψης της πλατείας και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οικογένειες προσφύγων.

Αστυνομικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας σε μια επιχείρηση εκκένωσης από δεκάδες πρόσφυγες που από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν βρεθεί εκεί, καταλαμβάνοντας τα πεζοδρόμια και το χώρο της πλατείας. Οι πρόσφυγες αυτοί είχαν λάβει άσυλο και δεν είχαν δικαίωμα να μένουν στις δομές, αλλά εξαιτίας του ότι δεν είχαν ούτε χρήματα, ούτε εργασία, ενώ δεν μπορούσαν να μπουν και στο επιδοτούμενο πρόγραμμα HELIOS με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται στην πλατεία και να ζουν σε χαρτόκουτα.

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Pagenews, το οποίο από τις 3 Σεπτεμβρίου είχε επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, η αστυνομία προχώρησε σήμερα το πρωί σε σχέδιο εκκένωσης, μεταφέροντας τους ανθρώπους αυτούς στην Αμυγδαλέζα και σε άλλες δομές εντός της Αττικής.

Πριν από κάποιο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων είχε ξηλώσει  από την πλατεία τα παγκάκια «έπειτα από αίτημα περιοίκων για να μη μένει κόσμος στην πλατεία», αλλά οι πρόσφυγες δεν πτοούνταν  και ξαπλώνουν πάνω στα χαρτόκουτα που ρίχνουν στο πεζοδρόμιο και στην πλατεία. Για την πλατεία Βικτωρίας υπήρξε πριν από λίγες εβδομάδες και ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Ιl Manifesto σύμφωνα με το οποίο τα άτομα που καταφθάνουν στην πλατεία Βικτωρίας δεν έχουν που να μείνουν, ενώ όταν τους πηγαίνουν σε άλλες δομές εκεί δεν μπορούν να ζήσουν μιας και οι συνθήκες είναι απάνθρωπες.

Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να μπουν στο πρόγραμμα HELIOS. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει επιδότηση ενοικίου για κάποιους μήνες, αλλά προϋποθέτει να έχουν οι πρόσφυγες τραπεζικό λογαριασμό και μισθωτήριο συμβόλαιο. Για να αποκτήσουν μισθωτήριο συμβόλαιο και τραπεζικό λογαριασμό, οι πρόσφυγες χρειάζονται ΑΦΜ. Αλλά για να έχουν ΑΦΜ, απαιτείται να δηλώσουν επίσημη κατοικία. Και όλο αυτό το γραφειοκρατικό θέμα δημιουργεί ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα στην καρδιά της Αθήνας, εις βάρος κατοίκων, αλλά και των προσφύγων.

Λιγότερο από το 4% του προσφυγικού πληθυσμού έχει πάρει επιδότηση ενοικίου από τις αρχές του 2018 ενώ, από τους 11.000 που το δικαιούνται, λιγότεροι από 2.500 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα HELIOS, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments