Ελλάδα

Hot spot η πλατεία Βικτωρίας – Έξαλλοι οι κάτοικοι

Hot spot η πλατεία Βικτωρίας – Έξαλλοι οι κάτοικοι
Έχουν στήσει σκηνές και κοιμούνται κατάχαμα, την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγανακτήσει με τις απίστευτες εικόνες.

Σε ένα απέραντο hot spot έχει καταντήσει για ακόμη μια φορά η πλατεία Βικτωρίας όπου οικογένειες προσφύγων και μεταναστών έχουν στήσει τις πραμάτειες τους και κοιμούνται κατάχαμα πάνω σε χαρτόκουτα, χωρίς οι αρμόδιες Αρχές να παρεμβαίνουν προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε κάποια οργανωμένη δομή. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του pagenews.gr είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει κάνει έξαλλους τους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους τόσο γιατί η πλατεία και τα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί αλλά και γιατί φοβούνται μιας και ανάμεσα στους μετανάστες και πρόσφυγες, εκτός από οικογένειες, είναι και μεμονωμένα άτομα, για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει το ποινικό  τους μητρώο.

Και μπορεί η κυβέρνηση να επισημαίνει μέσω του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προχωρά σε σημαντικό βαθμό, αλλά κλείνει αυτιά και μάτια μπροστά στο νέο hot spot που δημιουργείται στην πλατεία Βικτωρίας.  Από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου και μέχρι αρχές Αυγούστου υπολογίζεται ότι περίπου 2000 άτομα έχουν φύγει από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εφόσον κρίθηκαν πρόσφυγες, οπότε πλέον έχουν νόμιμα έγγραφα. Το πρόβλημα όμως που υπάρχει είναι το εξής: Δεν διαθέτουν χρήματα, σπίτι και φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο να βρουν δουλειά.

Και συγκεντρώνονται στην πλατεία Βικτωρίας εκεί όπου με τα χρόνια έχει στηθεί και ένα “δίκτυο υποστήριξης” είτε από ανθρώπους που βοηθούν με το αζημίωτο είτε από αλληλέγγυους οι οποίοι πολλές φορές εξωθούν τους μετανάστες και πρόσφυγες σε ακραίες συμπεριφορές, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Και όλα τα παραπάνω εις βάρος των κατοίκων οι οποίοι βλέπουν μια υγειονομική βόμβα, λόγω κορωνοϊού, αλλά και ένα άτυπο κέντρο να δημιουργείται δίπλα στα σπίτια τους με την ανοχή της πολιτείας.

Παρόλο που πριν από κάποιο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων  ξήλωσε από την πλατεία τα παγκάκια «έπειτα από αίτημα περιοίκων για να μη μένει κόσμος στην πλατεία», οι μετανάστες δεν πτοούνται και ξαπλώνουν πάνω στα χαρτόκουτα που ρίχνουν στο πεζοδρόμιο και στην πλατεία. Για την πλατεία Βικτωρίας υπήρξε πριν από λίγες εβδομάδες και ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας  Ιl Manifesto σύμφωνα με το οποίο τα άτομα που καταφθάνουν στην πλατεία Βικτωρίας δεν έχουν που να μείνουν, ενώ όταν τους πηγαίνουν σε άλλες δομές εκεί δεν μπορούν να ζήσουν μιας και οι συνθήκες είναι απάνθρωπες.

Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να μπουν στο πρόγραμμα HELIOS. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει επιδότηση ενοικίου για κάποιους μήνες, αλλά προϋποθέτει να έχουν οι πρόσφυγες τραπεζικό λογαριασμό και μισθωτήριο συμβόλαιο. Για να αποκτήσουν μισθωτήριο συμβόλαιο και τραπεζικό λογαριασμό, οι πρόσφυγες χρειάζονται ΑΦΜ. Αλλά για να έχουν ΑΦΜ, απαιτείται να δηλώσουν επίσημη κατοικία. Και όλο αυτό το γραφειοκρατικό θέμα δημιουργεί ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα στην καρδιά της Αθήνας, εις βάρος κατοίκων, αλλά και των προσφύγων.

Λιγότερο από το 4% του προσφυγικού πληθυσμού έχει πάρει επιδότηση ενοικίου από τις αρχές του 2018 ενώ, από τους 11.000 που το δικαιούνται, λιγότεροι από 2.500 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα HELIOS, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments