Διεθνή

Brexit: Νέες συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Brexit: Νέες συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Brexit Έκτακτες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών με αφορμή το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit.

Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν σήμερα, Πέμπτη 10 Ιουλίου, έκτακτες συνομιλίες για το σχέδιο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Μάικλ Γκόουβ, για συνομιλίες ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ.

«Η ΕΕ ζητά αποσαφηνίσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχολ Μάρτιν, κάλεσε τη Βρετανία να εγκαταλείψει το σχέδιό της περί παραβίασης της συμφωνίας διαζυγίου, λέγοντας στους Financial Times ότι δεν είναι σαφές τώρα εάν ο Τζόνσον επιθυμεί μια εμπορική συμφωνία. «Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί ούτως ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να προσφέρει ουσιαστικές διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές. Οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτοί που διενεργούν τις διαπραγματεύσεις, αναρωτιούνται τώρα εάν υπάρχει η βούληση ή όχι για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα και να έχουν μια συμφωνία – και αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: “Το Λονδίνο πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την ΕΕ, εάν επιθυμεί μια μελλοντική σχέση”

Τις προηγούμενες ημέρες η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η Βρετανία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να έχει μια συμφωνία για την όποια μελλοντική σχέση με την Ένωση. «Έχω την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία αποχώρησης, μια υποχρέωση βάση του διεθνούς δικαίου και προαπαιτούμενο για την όποια μελλοντική εταιρική σχέση», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη νήσο και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μια νέα νομοθεσία που θα απειλούσε τους συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στις εμπορικές σχέσεις με την Ένωση. Η Βρετανία από την πλευρά της ανέφερε ότι διατηρεί την πλήρη δέσμευσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες, περιγράφοντας τις προτεινόμενες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στην εγχώρια νομοθεσία ως περιορισμένες διευκρινίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments