Διεθνή

Μόρια Γερμανία: Το 47% υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον κατεστραμμένο καταυλισμό

Μόρια Γερμανία: Το 47% υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον κατεστραμμένο καταυλισμό
Μόρια Γερμανία: Σύμφωνα με έρευνα, το 47% στη χώρα τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές καταυλισμό στη Λέσβο.

Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες σε έρευνα που έγινε στη Γερμανία είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές καταυλισμό της Μόριας. Την ίδια στιγμή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβουλεύεται εάν η χώρα θα τους δεχθεί ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται σαφώς υπέρ. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει πόσο διχασμένοι είναι οι πολίτες στο θέμα αυτό. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 47%,  σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Yougov τάσσονται υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ το 39% των ερωτηθέντων την απορρίπτει.

Το ερώτημα που τέθηκε στην έρευνα ήταν: «Θα εγκρίνατε ή θα απορρίπτατε την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου;». Πιο συγκεκριμένα,  το 22% τάσσεται «απολύτως» υπέρ, το 25% «μάλλον» υπέρ, το 16% «μάλλον» την απορρίπτει, ενώ το 23% την απορρίπτει «απολύτως».

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούνται, διαφορές μεταξύ δυτικών και ανατολικών κρατιδίων και κομμάτων. Το 50% των  Δυτικογερμανών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν πρόσφυγες από τον ελληνικό καταυλισμό στη Γερμανία, ενώ κατά είναι το 38%. Αντίθετα, μόνο το 35% των Ανατολικογερμανών είναι υπέρ και το  47% είναι εναντίον.

Μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το 89% απορρίπτει την υποδοχή τους στη Γερμανία (υπέρ μόνο το 8%), ενώ αντίθετα το 78% των υποστηρικτών των Πρασίνων είναι υπέρ και τάσσεται κατά μόνο το 16%.  Επίσης, το 64% των υποστηρικτών του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται υπέρ και το 22% εναντίον. Το 62% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων/μεταναστών της Μόριας, ενώ κατά τάσσεται το 28%.

Από τους υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) το 52% είναι υπέρ και το 28% κατά. Τέλος, οι υποστηρικτές των Φιλελευθέρων (FDP) είναι υπέρ σε ποσοστό 39% και εναντίον το 49%.

Θυμίζουμε ότι μια πρώτη συζήτηση στη γερμανική Βουλή έχει γίνει για το θέμα αυτό. Μετά από αίτημα του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) συζητήθηκαν στο γερμανικό κοινοβούλιο οι συνέπειες που προκύπτουν από την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια.

Η Αριστερά ζήτησε την υποδοχή όλων των 13.000 προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία, σε περίπτωση που τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν είναι πρόθυμα να δεχτούν και αυτοί πρόσφυγες. «Στη Μόρια τυλίχτηκαν οι αξίες της ΕΕ στις φλόγες», είχε δηλώσει ο συνπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς σε συζήτηση μιας ώρας, η οποία διακόπηκε από πολλές παρεμβάσεις.

Τελικά, με τις ψήφους των Χριστιανικών Λομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του AfD απορρίφθηκε το αίτημα της Αριστεράς, το οποίο υποστήριξαν και οι Πράσινοι για άμεση υποδοχή των προσφύγων από τη Λέσβο. Η πρόταση παραπέμφθηκε προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments