Οικονομία

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε θα ξεκινήσει η καταβολή τους

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε θα ξεκινήσει η καταβολή τους
Συντάξεις Οκτωβρίου: Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία.

Από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (με ανοικτή την ημερομηνία της 22ας Σεπτεμβρίου), θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου 2020. Την αρχή θα κάνουν ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ για να ακολουθήσουν το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ. Όσον αφορά το ΙΚΑ, αναμένεται να καταβάλλει τα χρήματα στους συνταξιούχους στις 29 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εάν οι πληρωμές γίνουν με βάση το ΑΜΚΑ, όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές, η καταβολή θα γίνει στις 22 και στις 24 Σεπτεμβρίου. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλει την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου τις συντάξεις Οκτωβρίου, ωστόσο εάν καταβληθούν με βάση τον ΑΜΚΑ τότε οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής: την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
  • Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου.
  • Το Δημόσιο, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.
  • Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται πως στους 25.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν από το νέο μέτρο των αυξήσεων τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο η νέα ποινή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.  Συνεπώς δικαιούνται αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί προς τον Οκτώβρη – Νοέμβρη.

Άλλοι 56.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανήκουν στο παλαιότερο – προ νόμου Κατρούγκαλου – καθεστώς, καθώς είχαν ήδη αναλάβει εργασία ως συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου του 2016) και εξαιρέθηκαν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς, διατηρούν το ισχύον καθεστώς τους έως την 1η Μαρτίου του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments