Ελλάδα

Λέσβος: Αστυνομική επιχείρηση για τη μεταφορά προσφύγων στον Καρά Τεπέ

Λέσβος: Αστυνομική επιχείρηση για τη μεταφορά προσφύγων στον Καρά Τεπέ
Λέσβος: Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν νωρίς το πρωί την περιοχή όπου έχουν κατασκηνώσει όσοι διέμεναν στην Μόρια που κάηκε.

Αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη στη Λέσβο προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Συγκεκριμένα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν νωρίς σήμερα το πρωί την περιοχή του νησιού όπου έχουν κατασκηνώσει όσοι έμεναν στην Μόρια που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές.

Απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και κλείνοντας τον ήδη αποκλεισμένο δρόμο, κλούβες των ΜΑΤ και μία αύρα της Ελληνικής Αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή. Το σχέδιο είναι να μπουν στον καταυλισμό, που έχει στηθεί στο δρόμο, πρώτα οι 55 γυναίκες αστυνομικοί – που έφτασαν από την Αθήνα – και να πάρουν γυναίκες και παιδιά προκειμένου να μεταφερθούν στο νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.

Στη συνέχεια, οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις θα προσελκύσουν και τους άνδρες, ώστε να μπουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στο καμπ. Σημειώνεται πως η μεταφορά τόσο των προσφύγων όσο και των μεταναστών στον καταυλισμό θα γίνεται αφού πρώτα υποβληθούν σε rapid test για τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής στο σημείο όπου έχουν στηθεί νέες σκηνές από τις αρχές έχουν μεταφερθεί περίπου 1.200 άτομα (από τα περίπου 13.000 που έμεναν στο ΚΥΤ), εκ των οποίων τα 30 βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Πάντως η επιχείρηση δεν θα είναι εύκολη καθώς στην πλειονότητά τους πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μεταφερθούν στο Καρά Τεπέ αφού πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα.

Στoν εισαγγελέα Λέσβου οι τέσσερις από τους έξι συλληφθέντες για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας:

Εν τω μεταξύ χθες, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκαν στoν εισαγγελέα Λέσβου οι τέσσερις από τους έξι συλληφθέντες για την καταστροφική πυρκαγιά στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι άλλοι δύο είναι ανήλικοι και κρατούνται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος και σύστασης εγκληματικής ομάδας σε βαθμό πλημμελήματος. Και οι τέσσερις ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν το ερχόμενο Σαββάτο. Οι δυο ανήλικοι 17 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση, αναμένεται τις επόμενες μέρες να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη αν και η διαδικασία για αυτούς έχει διαχωριστεί, αφού ισχύει η περί ανηλίκων νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον Guardian δεσμεύθηκε πως θα επιταχυνθούν τα σχέδια για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών μετά και την καταστροφική πυρκαγιά.  «Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα εδώ, προβλέπω ότι οι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν υποφέρει πολλά. Έδειξαν πολλή υπομονή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments