Ελλάδα

Έρχεται ο Ιανός – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Έρχεται ο Ιανός – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη
Ιδιαίτερη προσοχή ζήτησε από τους πολίτες ο Νίκος Χαρδαλιάς καθώς η κακοκαιρία Ιανός αναμένεται να «χτυπήσει» από ώρα σε ώρα τη χώρα μας. Έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα. Ποιες οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν να πλησιάζουν ποταμούς και ρέματα απηύθυνε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει της κακοκαιρίας Ιανός που πλησιάζει από τα δυτικά της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Περιφερειακές Ενότητες:

  • Ηλείας,
  • Αχαΐας,
  • Ζακύνθου,
  • Κεφαλονιάς,
  • Μεσσηνίας,
  • Αιτωλοακαρνανίας και
  • Ιθάκης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. «Μέχρι το βράδυ θα έχουμε εικόνα με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας» σημείωσε και ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν να πλησιάζουν ποταμούς και ρέματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε και χθες:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό των φορέων:

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, για το συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ο Ιανός,σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου και πλέον έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα.

Μάλιστα, φαίνεται να συνοδεύεται από ανέμους της τάξης των 8 μποφόρ. Οι πρώτες περιοχές που θα επηρεαστούν αναμένεται αν είναι τα νησιά του Ιουνίου και η δυτική Πελοπόννησος. Την Παρασκευή θα επεκταθεί στη Στερεά  (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), αλλά και στην . Από το απόγευμα, της ίδιας μέρας, στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές . Οι ειδικοί εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά καθώς τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.  Όσον αφορά στο Σάββατο, η κακοκαιρία θα πλήξει την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την . Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο με τα φαινόμενα βαθμιαία να εξασθενούν.

Δείτε live την πορεία του Ιανού:

Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη:

Ο κυκλώνας βάζει λουκέτο στα σχολεία των νησιών του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία της  όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί. Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία σε  και . Με ανακοίνωση του ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, ενημέρωσε σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων στην περιφέρεια του. «Αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας. Έχουν ενημερωθεί ήδη οι διευθύνσεις εκπαίδευσης» ανέφερε. Επίσης, κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης. Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν ήδ τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα  συγκεκριμένα λιμάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments