Πολιτική

Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία: Διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα στις δύο χώρες τον χειμώνα

Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία: Διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα στις δύο χώρες τον χειμώνα
Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία: Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο αυτής θα υπογραφεί συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Διακυβερνητική διάσκεψη (G2G) ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο MIA, ανέφερε πως η διάσκεψη θα διεξαχθεί στην Αθήνα, εφόσον βεβαίως το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας.

Παράλληλα, ανέφερε πως στο περιθώρια της G2G θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Αυτή θα είναι η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς η πρώτη είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2019, στα Σκόπια. Ο Ζάεφ ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής, αλλά οι δυνατότητες, σύμφωνα με δικές μας εκτιμήσεις, έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα κατά 30-40%. Τώρα αυτό που διαμορφώνουμε ως δυνατότητα είναι κάτι το άμεσο, μέσω της συμφωνίας της αποφυγής διπλής φορολογίας, τη συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων, όλες τις άλλες συμφωνίας στον τομέα της οικονομίας που η χώρα μας δεν είχε με τον γείτονά της» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ξέρετε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό είναι εντάξει, ωστόσο για τον ίδιο -η θέση είναι πολύ σύγχρονη και ευρωπαϊκή- αυτό συνιστά τετελεσμένο γεγονός, κυρωμένη από τη δική τους, τη δική μας Βουλή, διεθνώς επιβεβαιωμένη. Λοιπόν, τώρα με τη Συμφωνία και με όλο αυτό το θετικό κλίμα να εργαστούμε περαιτέρω» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ. Τέλος, γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς”

Ερχόμενος στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην 24η συζήτηση του Economist και μιλώντας στο euronews, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα στάση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στην χώρα του και απηύθυνε κάλεσμα για στενότερη συνεργασία, κυρίως στον οικονομικό τομέα. “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει από όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία” είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments