Ελλάδα

Νέα μέτρα από Δευτέρα: Τι αλλάζει από αύριο 21 Σεπτεμβρίου για την Αττική

Νέα μέτρα από Δευτέρα: Τι αλλάζει από αύριο 21 Σεπτεμβρίου για την Αττική
Νέα μέτρα από Δευτέρα: Πάντως, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν πως αν δεν αποδώσουν οι νέοι περιορισμοί, θα ακολουθήσει νέα δέσμη.

Σε ισχύ τίθενται από αύριο Δευτέρα (21 Σεπτεμβρίου), τα πρόσθετα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική.

Ο εν λόγω νομός παραμένει στο επίκεντρο, με περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά, τον Πειραιά και το Περιστέρι να βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, από τα 4.084 κρούσματα, τα 2.100 βρίσκονται στην Αττική και από αυτά τα 966 είναι στομ δήμο Αθηναίων. Δηλαδή, σχεδόν 1 στα 4 κρούσματα που έχουν καταγραφεί πανελλαδικά είναι μέσα στα όρια του Δήμου.

Μάλιστα, από τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, η Αττική σταθερά κατέχει το 40% έως και 50% του συνόλου των κρουσμάτων. Για αυτό τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ για 14 ημέρες και εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδείες). Επίσης, προβλέπουν αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

  • Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος).
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις.
  • Περιορισμός μετακινήσεων στους άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, καθώς και αποφυγή μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Για την Αττική επίσης, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες– σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% σε εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Αυτά τα σχολεία θα είναι κλειστά:

Επιπλέον, μεγαλώνει η λίστα των σχολείων όπου τμήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους, εξαιτίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Την ίδια ώρα, εκτός από τις εκπαιδευτικές δομές στην Περιφέρεια Πέλλας, μέχρι στιγμής τέσσερα σχολεία της επικράτειας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πλήρως. Πρόκειται για το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής και το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 17 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών. Για να δείτε τη λίστα με τα σχολεία, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, τμηματικά ή εν συνόλω, λόγω του κορωνοϊού, πατήστε εδώ.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments