Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Κραυγή αγωνίας από υγειονομικούς

Κορωνοϊός Ελλάδα: Κραυγή αγωνίας από υγειονομικούς
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχητικά τα μηνύματα που έρχονται από τους υγειονομικούς για τον έλεγχο της πανδημίας. τόσον όσον αφορά την αύξηση των νοσηλευόμενων αλλά και την ετοιμότητα του ΕΣΥ.

Ο αυξανόμενος ρυθμός των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλευμένων ανησυχεί τους υγειονομικούς που προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα μπορούν να διαχειριστούν την κρίση. Σε συνέντευξή της, η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, εκφράζει την αγωνία της για τον όγκο των ασθενών που πρέπει να διαχειριστούν, ενώ την ίδια στιγμή οι γιατροί στο νοσοκομείο αναφοράς καλούνται να κάνουν εφημερίες χωρίς πλαφόν, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

«Σήμερα έχουμε ανοίξει πέντε κλινικές και δύο μονάδες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και προσέθεσε:

«Θα περίμενα ότι, έπειτα από αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μέτρα, που έχουμε μάθει, που βλέπουμε τα πράγματα, θα ήμασταν ως πολίτες πιο έτοιμοι, να είμαστε προσεκτικοί και να σταματήσουμε την πανδημία. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε», ενώ κατέληξε: ««Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και μας τρομάζει».

Εφημερίες χωρίς πλαφόν για τους γιατρούς του Σωτηρία

Την ίδια στιγμή η ΕφΣυν δημοσιεύει επίσημο έγγραφο του διοικητή του Σωτηρία, στο οποίο καλεί όλους τους γιατρούς που υπάρχουν «να πραγματοποιήσουν όσες εφημερίες χρειάζεται ανεξαρτήτως πλαφόν», «λόγω ειδικών αναγκών του νοσοκομείου που έχουν προκύψει με την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19». Η «ομολογία» του διοικητή για έλλειψη προσωπικού έρχεται να ενισχυθεί από τα όσα λένε για τις προσλήψεις υγειονομικών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, όσο και η ανακοίνωση της πενταμελούς επιτροπής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο Σωτηρία.

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό

Ο λόγος γίνεται για λιγότερους από 4.000 έκτακτους-επικουρικούς εργαζομένους, σημειώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Εστί όμως ότι είναι 4.000 σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες. Την τριετία 2018-2020 αποχώρησαν 4.500 μόνιμοι από το σύστημα και προσλήφθηκαν 4.000 έκτακτοι. Επομένως το σύστημα έχει ισορροπήσει στα δεδομένα του 2018, όταν δεν υπήρχε πανδημία και η σημερινή κυβέρνηση που ήταν αντιπολίτευση φώναζε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό», προσθέτει.

Οι κενές θέσεις σε μόνιμους γιατρούς είναι 6.500 και οι κενές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό 30.000, μας λέει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για 4.000, 6.000 –έχουμε χάσει το μέτρημα– προσλήψεις σήμερα είναι σταγόνα στον ωκεανό», επισημαίνει.

Τι καταγγέλλουν οι γιατροί του Σωτηρία

«Ο διοικητής “καλεί” εγγράφως, λόγω αυξημένων αναγκών, να κάνουμε όσες εφημερίες χρειάζεται, ανεξαρτήτως πλαφόν, για να βγει το πρόγραμμα, υποσχόμενος ότι θα μας πληρώσει! Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η υπερεφημέρευση είναι επικίνδυνη και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς – ανεξάρτητα με το αν πληρώνεται ή όχι», καταδεικνύει σε ανακοίνωσή της η 5μελής Επιτροπή Γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο «Σωτηρία». Καταγγέλλουν δε «ότι οι υπεράριθμες εφημερίες στο νοσοκομείο μας δεν έχουν πληρωθεί από το 2019, ενώ υπάρχουν επικουρικοί γιατροί από τον Απρίλιο που δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό τους»!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments