Κόσμος

Ισπανία κορωνοϊός: Λοκντάουν σε 800.000 στη Μαδρίτη – Σενάρια για στρατό στους δρόμου

Ισπανία κορωνοϊός: Λοκντάουν σε 800.000 στη Μαδρίτη – Σενάρια για στρατό στους δρόμου
Ισπανία κορωνοϊός: Συνεχίζονται τα αυστηρά μέτρα στη Μαδρίτη όπου περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι βρίσκονται σε λοκντάουν. Η περιφερειακή κυβέρνηση σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον στρατό για την τήρηση των μέτρων. Διαμαρτυρίες κατοίκων για ταξικό πρόσημο στην καραντίνα.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ισπανία αυξάνονται και τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα. Ήδη 800.000 κάτοικοι της Μαδρίτης έχουν τεθεί σε τοπικό λοκντάουν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις με χιλιάδες να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις καταγγέλλοντας ότι τα μέτρα λαμβάνονται με ταξικό πρόσημο. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, λοκντάουν επιβλήθηκε μόνο στις φτωχότερες περιοχές. Την ίδια στιγμή η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ζητά την παρέμβαση του στρατού για την τήρηση των μέτρων.

Στο Πουέντε ντε Βαγιέκας, μία από τις νότιες συνοικίες στη Μαδρίτη που έχουν τεθεί στο στόχαστρο αυτών των μέτρων, αυτοκίνητα της αστυνομίας σταματούσαν στην τύχη οχήματα που έμπαιναν ή έβγαιναν από τη συνοικία προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι ο οδηγός είχε ένα έγγραφο που δικαιολογούσε τη μετακίνησή του, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία σε αντίθεση με την Κυριακή όπου χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους διαμρτυρόμενοι για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των φτωχών και των πλούσιων περιοχών.

Οι όροι του λοκντάουν

«Φαντάζομαι ότι έπρεπε να γίνει κάτι» απέναντι στην αναζωπύρωση των μολύνσεων κορονοϊού, σχολίασε ο Γκουστάβο Οχέδα, 56 ετών, που επέστρεφε σπίτι του έπειτα από νυχτερινή εργασία σε μια βιομηχανική ζώνη στα περίχωρα της Μαδρίτης, λέγοντας ότι είχε άδεια από τον εργοδότη του που δικαιολογούσε τη μετακίνησή του. «Τώρα, είναι τα μέτρα αυτά τα πλέον κατάλληλα, δεν είμαι σίγουρος», τόνισε.

Οι περίπου 800.000 άνθρωποι που επηρεάζονται από την απόφαση αυτή (σε έναν συνολικό πληθυσμό 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων στη Μαδρίτη και στη γύρω περιοχή) δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τη συνοικία τους παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους: για να πάνε στη δουλειά τους ή στο σχολείο/στη σχολή τους, στον γιατρό, για να απαντήσουν σε μια νομική κλήτευση ή ακόμη για να ασχοληθούν με εξαρτώμενα άτομα. Οι αρχές έχουν πει ότι θα αποφύγουν να επιβάλουν πρόστιμα στους παραβάτες τις πρώτες δύο ημέρες

Η Μαδρίτη και η γύρω περιοχή έχουν ξαναγίνει το επίκεντρο της πανδημίας στην Ισπανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι συνοικίες της πρωτεύουσας και τα γειτονικά προάστια που επηρεάζονται από αυτούς τους περιορισμούς εμφανίζουν όλα μια αναλογία μόλυνσης μεγαλύτερη των 1.000 περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ένα επίπεδο το οποίο η Ντίαθ Αγιούσο, πρόεδρος της περιφέρειας, είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή «σοβαρότατο». Όμως οι αντίπαλοί της υποστηρίζουν ότι ορισμένοι δήμοι η αναλογία των οποίων υπερβαίνει τα 1.000 εξαιρέθηκαν από τα μέτρα αυτά.

Άλλοι επικρίνουν επίσης το γεγονός ότι τα πάρκα και οι δημόσιοι κήποι σε αυτές τις συνοικίες έκλεισαν, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια υποχρεούνται απλώς να περιορίσουν τον αριθμό των πελατών που μπορούν να υποδεχθούν στο 50% της ικανότητας των εγκαταστάσεών τους. Η περιφερειακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης με μειώσει σε όλη την περιοχή από 10 σε έξι τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να συγκεντρώνονται σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Σε μια ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Πέδρο Σάντσεθ και η Ντίαθ Αγιούσο συναντήθηκαν το μεσημέρι στην έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους κατά της πανδημίας.

Παρέμβαση του στρατού

Η Ντίαθ Αγούσο ζήτησε βοήθεια από τον στρατό προκειμένου να καταπολεμήσει την άνοδο του κορονοϊού μέσα και γύρω από την ισπανική πρωτεύουσα. «Χρειαζόμαστε βοήθεια από τον στρατό για απολύμανση… και για να ενισχύσουμε την τοπική αστυνομία και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον Πέδρο Σάντσεθ.

Ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν και πάλι προσωρινά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα, περίπου τρεις μήνες μετά τη διάλυσή τους όταν η Ισπανία βγήκε από το αυστηρό lockdown που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων. Στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η Ισπανία ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες κατά του κορονοϊού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments