Διεθνή

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ορκίστηκε σήμερα κρυφά πρόεδρος της χώρας

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ορκίστηκε σήμερα κρυφά πρόεδρος της χώρας
Λευκορωσία: Εν μέσω διαμαρτυριών για την επανεκλογή του ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Νέος πρόεδρος της Λευκορωσίας ορκίστηκε σήμερα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε σύντομη τελετή, η οποία δεν είχε προαναγγελθεί. Όπως μετέδωσε το επίσημο λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο ορκίστηκε κρυφά μετά και τις διαδηλώσεις από τους πολίτες κατά του προσώπου του. Στην επίσημη τελετή στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας φέρεται να συμμετείχαν αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, ανώτατων στελεχών κρατικών οργανισμών, καθώς και επιστημόνων, καλλιτεχνών και αθλητών.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα “βράζει” μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο Λουκασένκο επανεκλέγει για έκτη θητεία συγκεντρώνοντας πάνω από το 80% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση ωστόσο θεωρεί το αποτέλεσμα αυτό αμφισβητούμενο και επιμένει ότι η Τιχανόβσκαγια ήταν η νικήτρια των εκλογών. Οι πολίτες όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται στους δρόμους, με τις μαζικές διαδηλώσεις στο Μίνσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας να έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Μάλιστα πολλές φορές οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν δακρυγόνα κανόνια νερού, λαστιχένιες σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες, πολλοί εξ αυτών έχουν καταγγείλει κατάχρηση βίας, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το αρνείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Λευκορωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να της επιβληθούν κυρώσεις για την επίμαχη προεδρική εκλογή, την οποία ακολούθησε καταστολή εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας του Λουκασένκο εναντίον των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που ζητούσε την παραίτησή του. Η ερευνήτρια του Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αναΐς Μαρίν, έχει δηλώσει πως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι «έχουν συλληφθεί καταχρηστικά» μετά τις εκλογές, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 500 αναφορές για βασανιστήρια και χιλιάδες «ξυλοκοπήθηκαν άγρια».

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έστειλαν ισχυρό μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε: «Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας. Η ΕΕ είναι υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Μάλιστα, η κυριότερη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία κάλεσε την  να εγκρίνει κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων που κατηγορούνται για νοθεία των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα, ταξιδεύοντας στις  για να πει στους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης να δείξουν θάρρος. «Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν λόγους να μην πιέσουν για κυρώσεις, αλλά τους ζήτησα να είναι πιο θαρραλέοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που κατέφυγε στη Λιθουανία μετά τις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments