Πως Να

Πώς να μην σπάσουν τα αυγά στο βράσιμο

Πώς να μην σπάσουν τα αυγά στο βράσιμο
Βράσιμο αυγού: Μερικά απλά βήματα για σίγουρη επιτυχία.

Τα βραστά αυγά είναι ένα από τα πιο γρήγορα και θρεπτικά φαγητά που μπορείς να κάνεις και να τα συνδυάσεις όπως εσύ θες, όπως μέσα σε σάντουιτς ή πάνω σε σαλάτες ή ακόμη και να τα απολαύσεις σκέτα ως σνακ.

Τα συστατικά του αυγού μάλιστα, αλλάζουν ιδιότητες μετά από ψήσιμο, τηγάνισμα ή κάποια άλλη διαδικασία. Τα αυγά των πτηνών και συνηθέστερα της κότας και της στρουθοκαμήλου, είναι το υλικό για την παρασκευή βραστού ή τηγανητού αβγού, της ομελέτας, της μαρέγκας και της σαντιγί στη ζαχαροπλαστική, ενώ μπορεί να υπάρχει και σε φαγητά που στηρίζονται στον κιμά ή στο ζυμάρι.

Και παρότι είναι σούπερ απλό να ετοιμάσει κανείς ένα αυγό, δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολευόμαστε  να πετύχουμε το τέλειο αυγό με το αποτέλεσμα να είναι αψεγάδιαστο γιατί όπως και να το κάνουμε, η εικόνα του αυγού που σπάει μέσα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Κι όμως μπορεί μην χρειαστεί ποτέ ξανά να την αντικρίσεις…!

Υπάρχουν μερικά εύκολα βήματα για να βράσεις τα αυγά σας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ούτε μισή ρωγμή στο τσόφλι. Για αρχή λοιπόν, βάλε με απαλές- πάντοτε- κινήσεις τα αυγά σε ένα άδειο κατσαρολάκι και στη συνέχεια τοποθέτησε κρύο νερό γύρω τους και όχι κατευθείαν πάνω τους. Αυτό είναι ένα αναγκαίο βήμα στην όλη διαδικασία καθώς όταν εκθέτουμε αμέσως τα αυγά σε ζεστό ή καυτό νερό, τα «σοκάρουμε» και δημιουργούν ρωγμές.

Έπειτα μπορείς να προσθέσεις στο νερό από ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι για κάθε αυγό που υπάρχει στο κατσαρολάκι και έπειτα άνοιξε το μάτι. Το ξίδι βοηθά τις πρωτεΐνες στο ασπράδι του αβγού να σχηματιστούν πιο γρήγορα και να «δέσουν» τις ρωγμές στο κέλυφος πριν ανοίξουν. Άφησε τα αυγά να βράσουν για ελάχιστα λεπτά ώστε να είναι έτοιμα.

Τώρα, ανάλογα με το πώς τα τρως, ποικίλει και ο χρόνος που τα αφήνεις. Δηλαδή:

  • Στα τρία λεπτά το ασπράδι δεν έχει πήξει και φυσικά ούτε και ο κρόκος.
  • Στα πέντε λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν πήξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός ιδίως στο κέντρο του.
  • Στα έξι λεπτά το ασπράδι έχει πήξει και ο κρόκος αρχίζει να πήζει ολοκληρωτικά.
  • Στα επτά λεπτά ο κρόκος έχει ακόμα μερικά υγρά σημεία.
  • Στα οκτώ ο κρόκος έχει πήξει αλλά είναι ακόμα μαλακός.
  • Στα εννιά λεπτά ο κρόκος έχει πια αρχίσει να σκληραίνει.
  • Στα παραπάνω από εννιά λεπτά το αυγό είναι εντελώς «σφιχτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments