Διεθνή

Αποκάλυψη New York Times για Ντόναλντ Τράμπ – Δεν πλήρωνε φόρους τα δέκα από τελευταία 15 χρόνια

Αποκάλυψη New York Times για Ντόναλντ Τράμπ – Δεν πλήρωνε φόρους τα δέκα από τελευταία 15 χρόνια
Οι Νew York Times συγκέντρωσαν όλα τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αποκαλύπτοντας περιουσιακά στοιχεία, τεράστιες διαγραφές, μια μάχη ελέγχου και εκατοντάδες εκατομμύρια χρέους που οφείλονται.

Σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη προχώρησαν οι New York Times για τον Ντόναλντ Τράμπ και τα φορολογικά στοιχεία του, η οποία δείχνει πως οι μεγιστάνες και οι πλούσιοι προσπαθούν και αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους, την ώρα που οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης ακροβατούν μεταξύ φτώχειας και επιβίωσης μιας και οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν είναι θηλιά στο λαιμό τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος πλήρωσε 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία. Τον πρώτο χρόνο του στον Λευκό Οίκο, πλήρωσε άλλα 750 δολάρια. Δεν είχε καταβάλει καθόλου φόρους εισοδήματος σε 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια.

Όπως αναφέρει το άρθρο, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος διεξάγει τη προεκλογική του εκστρατεία, οπού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τα οικονομικά του βρίσκονται υπό πίεση, περιτριγυρισμένα από απώλειες και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χρέους που οφείλονται προσωπικά. Επίσης, εκκρεμεί μια δεκαετής μάχη ελέγχου με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για τη νομιμότητα μιας επιστροφής φόρου 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων που ισχυρίστηκε και έλαβε, αφού δήλωσε τεράστιες απώλειες. Μια αντίθετη απόφαση θα του κόστιζε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οι φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο Τραμπ αρνείται πάντα να τις δώσει στη δημοσιότητα, αντίθετα με την πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ.

«Οι Νιού Γιορκ Τάιμς εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες. Αντιδρώντας, ο Τραμπ έκανε λόγο, όπως συνηθίζει σε περιπτώσεις τέτοιων δημοσιευμάτων, για «fake news», δηλαδή «ψευδείς ειδήσεις».

Δήλωσε ότι πληρώνει φόρους, πολλούς φόρους, αλλά οι New York Times επισημαίνουν ότι τα ποσά στα οποία αναφέρεται πιθανόν να είναι άλλου είδους καταβολές, όπως εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλες πληρωμές στο Δημόσιο και όχι ομοσπονδιακοί φόροι εισοδήματος.

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν. Οι αποκαλύψεις των New York Times εμφανίζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που προωθεί συστηματικά προς τα έξω, εκείνη του επιτυχημένου επιχειρηματία, που διαθέτει τεράστιο πλούτο.

Μέχρι σήμερα η εικόνα αυτή δεν είχε αποκαλυφθεί, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίαζε μόνο τα οικονομικά στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει ως πρόεδρος, τα οποία όμως δείχνουν μόνο τα έσοδα και όχι τα κέρδη. Έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίαζε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις του αιμοραγουσαν οικονομικά. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι New York Times, οι φορολογικές δηλώσεις του προέδρου δείχνουν απλούστατα ότι βάζει στις επιχειρήσεις του πολύ περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει.

Οι αποκαλύψεις, μάλιστα, έρχονται λίγες ώρες μόνο πριν το debate με τον Δημοκρατικό διεκδικητή της προεδρίας Τζό Μπάιντεν, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.  Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι New York Times, τη στιγμή ακριβώς που ο Τραμπ διεξάγει μια δύσκολη προεκλογική μάχη την οποία δεν αποκλείεται να χάσει, τα οικονομικά του βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, καθώς οι ζημιές συσσωρεύονται και έρχεται η ώρα που πρέπει να πληρωθούν χρέη 300 εκατομμυριών δολαρίων για τα οποία είναι προσωπικά υπεύθυνος.

Επιπλέον, αναμένεται και η απόφαση σχετικά με έναν φορολογικό έλεγχο που διεξάγει η Εφορία των ΗΠΑ, το περιβόητο IRS (Internal Revenue Service), για το κατά πόσον ήταν νόμιμη μια επιστροφή φόρου που εισέπραξε ο Τραμπ το 2010, ύψους 72,9 εκατ. ευρώ. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιστρέψει πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Η αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συστηματικά παρουσίαζε ζημιές, χάρη στις οποίες απέφευγε να πληρώνει φόρους. Το 1995, τη χρονιά που έβαζε τα θεμέλια του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ζημιές σχεδόν ενός δισ. δολαρίων (915,7 εκατ. δολάρια) χάρη στις οποίες δεν πλήρωσε ούτε σεντς φόρου μέχρι το 2005.

Από το 2005 μέχρι το 2007 πλήρωσε για πρώτη φορά στη ζωή του φόρους 70 εκατ. δολαρίων, όπως γράφουν οι NYT, αλλά στη συνέχεια τα πήρε πίσω από το Κράτος το 2010, και μάλιστα με τόκο, εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2010, ο Τραμπ είχε επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι στο μικροσκόπιο της έρευνας της αμερικανικής Εφορίας (IRS). Μάλιστα, σύμφωνα με τους NYT ο Μάικλ Κόεν, που υπήρξε δικηγόρος του Τραμπ από το 2006 μέχρι το 2018, κατέθεσε στο Κογκρέσο το 2019, ότι ο Τραμπ του είχε δείξει την επιταγή με την επιστροφή φόρου κομπάζοντας ότι «δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο βλάκες πρέπει να είναι στην κυβέρνηση για να επιστρέψουν τόσα χρήματα σε κάποιον σαν κι αυτόν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments