Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πέντε κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές στο «Σωτηρία»

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πέντε κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές στο «Σωτηρία»
Κορωνοϊός Ελλάδα: Κρούσματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με την διοίκηση να λαμβάνει την απόφαση να κλείσει μέχρι νεωτέρας ένα τμήμα της θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου.

Κλείνει μέχρι νεωτέρας ένα τμήμα της θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου Σωτηρία, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικοί στον νέο κορωνοϊό βρέθηκαν ένας θωρακοχειρουργός, δύο αναισθησιολόγοι και τέσσερις νοσηλευτές. Ταυτόχρονα, άλλα 40 άτομα έχουν μπει σε λίστα ιχνηλάτισης, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί ή όχι.

Το νοσοκομείο εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς στην Αττική για τον Covid-19. Πέραν τούτου, ως γνωστόν, εξυπηρετεί ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του πνεύμονα και γενικώς από ασθένειες του θώρακος. Το νοσοκομείο δηλαδή είναι σε μόνιμη βάση πλήρες ασθενών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αποτελούν από μόνοι τους ευάλωτη ομάδα ως προς τον Covid-19.

Ωστόσο σήμερα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο «Αττική»

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η «έκρηξη» κρουσμάτων στο γηροκομείο «Αττική». Διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το γηροκομείο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκινά με εντολή της προϊσταμένης, έτσι ώστε να διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  • με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  • με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα εξεταστεί αν τηρήθηκαν τα αυστηρά πρωτόκολλα που ισχύουν για δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Να σημειώσουμε ότι από την Κυριακή τεστ για κορωνοϊό πραγματοποιήθηκαν σε περίπου εκατό άτομα, τρόφιμους και εργαζόμενους, ενώ θετικοί εκτός από φιλοξενούμενους της δομής είναι και νοσηλευτές. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του οίκου ευγηρίας για τη μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, στον Ευαγγελισμός, στο Σισμανόγλειο, στο ΝΙΜΤΣ και στο Ασκληπιείο.

Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, από το πρωί, απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων με τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τα κρούσματα είναι περισσότερα από 40, μεταξύ εξ αυτών και νοσηλευτές οι οποίοι ίσως να νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες. Επίσης, από το βράδυ της Τετάρτης έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη Διαύγεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments