Πολιτική

Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στην Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος πριν την έναρξη των συζητήσεων.

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στην Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν που ζήτησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν αλληλεγγύη στις δύο χώρες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 15:00 (ώρα Βρυξελλών) αναμενόταν να ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Προσερχόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε, επίσης, ότι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός, εξέδωσαν ο Μακρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι τρεις χώρες, οι οποίες συμπροεδρεύουν στην λεγόμενη «ομάδα Μινσκ», καλούν τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση

«Εμείς, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που εκπροσωπούμε τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των εν λόγω στρατιωτικών δυνάμεων.

Καλούμε επίσης τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των χωρών της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ».

Σε σχέση με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίστηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments