Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: H Ρωσία πιέζει Τουρκία για παύση πυρός – Έτοιμη για εκεχειρία η Αρμενία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: H Ρωσία πιέζει Τουρκία για παύση πυρός – Έτοιμη για εκεχειρία η Αρμενία
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων μαίνονταν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση, τα υπουργεία εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη άμεσης παύσης πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δίνοντας ελπίδες για ένα πιθανό τέλος των μαχών. Η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις λίγες ώρες νωρίτερα καλούσε σε πλήρη αποχώρηση των Αρμενίων από την περιοχή – η οποία σύμφωνα με το νόμο αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως βρίσκεται υπό διοίκηση Αρμενίων – και καταδίκασε τις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της διαμάχης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρωσίας-Τουρκίας

Καθώς οι μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων μαίνονταν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ήρθαν στο φως λεπτομέρειες τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη για άμεση εκεχειρία. «Επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά τους να συντονίσουν τις πράξεις Ρωσίας και Τουρκίας για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, προκειμένου η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να μετατραπεί σε διακανονισμό μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων όσο το δυνατόν πιο άμεσα», αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.

Τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν

Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την κλήση. Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι η Αρμενία ήταν υποχρεωμένη να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή. «Δεδομένου ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία έχουν αγνοήσει το πρόβλημα σχεδόν επί 30 χρόνια, είναι απαράδεκτο να θέλουν να εμπλακούν στις προσπάθειες για εκεχειρία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο τέλος της ομιλίας του, οι τρεις χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση απαιτώντας άμεση παύση πυρός. Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ ηγούνται από κοινού του OSCE Minsk Group, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 για να διαμεσολαβήσει για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Έτοιμη για εκεχειρία η Αρμενία

Με τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να εξακολουθούν να μαίνονται από την 27η Σεπτεμβρίου, η Αρμενία έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για την επίτευξη εκεχειρίας στον θύλακα, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (02.10.2020).

Not only International #Media is not welcomed in #Azerbaijan, but also a group of local & international reporters in #Artsakh became victims of #Azerbaijani attack. 4 of them got injured & a resident of #Martuni accompanying the group was killed. pic.twitter.com/UlseIJ3YqH

Πιο συγκεκριμένα, η Αρμενία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την ομάδα μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ώστε να εγκαθιδρυθεί εκ νέου εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών που υποστηρίζει το Γερεβάν από την περασμένη Κυριακή (27.09.2020).

«Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με τις χώρες που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας που θα στηρίζεται στις συμφωνίες του 1994 – 1995», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments