Οικονομία

Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους

Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους
Μεγάλη οικονομική ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους το επόμενο διάστημα.

Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει ότι θα είναι έμπρακτα στο πλευρό των συνταξιούχων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση πήρε αρκετούς ψήφους από αυτή την κατηγορία πολιτών. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας θα πρόκειται να δώσουν ένα έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφού πρώτα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, το επίδομα αναμένεται να δοθεί στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.

Οι άνθρωποι της κυβέρνησης εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο θέλοντας να δώσουν κάποια χρήματα σαν “13η σύνταξη”. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε συνταξιούχους που δεν πρόκειται να λάβουν αναδρομικά.  Το πόσο φαίνεται πως δεν θα προσεγγίζει μία 13η σύνταξη αλλά θα είναι σε μορφή έκτακτου επιδόματος, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα κλειδώσουν το επόμενο διάστημα. Φυσικά όπως όλα τα πράγματα στην εποχή του κορωνοϊού θα πρέπει να δούμε και την τροπή που θα πάρει η πανδημία στη χώρα μας.

Πληρωμές και για τα αναδρομικά

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί χιλιάδες συνταξιούχους είναι αυτό τον αναδρομικών. Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Έτσι, στο διάστημα από τις 14 έως 26 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί – εφάπαξ – στους παλαιούς συνταξιούχους το 1,4 δισ. ευρώ, με την οριστική ημερομηνία πληρωμής να οριστικοποιείται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα θα πληρωθούν συνολικά αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους – δικαιούχους του δημόσιου τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κατηγορίες που δεν θα λάβουν τα αναδρομικά σε αυτή τη φάση των πληρωμών. Ενδεικτικά εκτός μένουν όσοι έχουν μεικτή σύνταξη 1.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει ότι τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε δε ότι τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments