Πολιτική

Παπαθανάσης για επένδυση της Microsoft: «Θα δημιουργηθούν τρία μεγάλα κέντρα στην Αττική»

Παπαθανάσης για επένδυση της Microsoft: «Θα δημιουργηθούν τρία μεγάλα κέντρα στην Αττική»
Παπαθανάσης για επένδυση της Microsoft: Στην επένδυση της Microsoft στη χώρα μας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

«Η χώρα είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σχολιάζοντας την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός μιλώντας στο Blue Sky, ανέφερε πως η κυβέρνηση με την συμφωνία με την Microsoft φέρνει «ένα κομμάτι από το ψηφιακό σύννεφο αυτού του μεγάλου τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα“.

“Το μήνυμα είναι ελάτε να επενδύσετε, η χώρα είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια” τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «γίνεται φιλική στην επενδυτικότητα και φιλική προς τις εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν σε αυτή. Δεν θα ερχόντουσαν εδώ αν υπήρχε γραφειοκρατικό πρόβλημα» και υπενθύμισε πως στο πλαίσιο της επένδυσης, θα γίνουν τρία μεγάλα κέντρα στην Αττική, σημειώνοντας ότι τα τρία κέντρα  αυτά θα έχουν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο, το οποίο είναι καλά υπολογισμένο.

Ακολουθούν όσα είπε:

O οδικός χάρτης της επένδυσης της Microsoft:

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Αν και το ύψος της επένδυσης δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια, εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των data centers και σε δεκάδες για τη λειτουργία τους. Το οικονομικό αποτύπωμα τέτοιας επένδυσης υπολογίστηκε στο 1 δισ. στην Πολωνία και 1,5 δισ. στην Ιταλία. Αρκετές θα είναι και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Να σκεφτούμε μόνο ότι η ίδια η εταιρεία θα εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, όχι για να προσληφθούν προφανώς από την Microsoft, αλλά είναι ενδεικτικό της ζήτησης που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση, πόσο μάλλον για όλες τις έμμεσες θέσεις εργασίας. Μάλιστα επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments