Οικονομία

Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει πλήρως το α΄ 6μηνο του 2022

Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει πλήρως το α΄ 6μηνο του 2022
Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, με την ύφεση φέτος να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,8%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα κινηθεί στο 6,2% με κύριο μοχλό την εγχώρια ζήτηση και κυρίως την κατανάλωση τον νοικοκυριών, όπως εκτιμά η εταιρεία-κολοσσός ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, προβλέποντας παράλληλα πλήρη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα το α΄ εξάμηνο του 2022.

Οπως πάντως προειδοποιεί, είναι σημαντικό τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης να μην αποσυρθούν πρόωρα, καθώς αυτό μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη, επισημαίνοντας ότι ο θετικός αντίκτυπος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. που θα εισρεύσουν στη χώρα θα φανεί μόνο μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Εκτός από τη στήριξη της Ε.Ε., έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες πέραν του 2020, ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα στήριξης. Ετσι, η ύφεση της Ελλάδας θα αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από ό,τι σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης (π.χ. ύφεση 10,1% στην Ιταλία και 11,8% στην Ισπανία), ενώ, παρά την αύξηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές.

Το δημοσιονομικό πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ισχυρό αλλά περιορισμένο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπου η στήριξη φτάνει το 22,4% του ΑΕΠ, και αυτό οφείλεται στο μικρό ποσό των κρατικών εγγυήσεων (2,1% του ΑΕΠ έναντι 12% στην Ε.Ε.). Αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο για την ανάκαμψη, καθώς η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών εταιρειών και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν ήδη αδύναμοι πριν από την κρίση. Συνολικά, η Euler Hermes βλέπει αυξανόμενες αδυναμίες στον ελληνικό εταιρικό τομέα, ιδίως στον κλάδο των μετάλλων, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις μεταφορές, ωστόσο χάρη στα κυβερνητικά μέτρα οι πτωχεύσεις εταιρειών θα περιοριστούν.

Αν και η κρίση λόγω της πανδημίας θα αφήσει το σημάδι της στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, καθώς έπειτα από χρόνια σταθεροποίησης ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά πάνω από το 190% φέτος, η μισή από αυτή την αύξηση θα οφείλεται στη μείωση του ΑΕΠ. Ετσι, το χρέος θα περιοριστεί ξανά στο 183% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, όταν η ανάπτυξη θα έχει και πάλι αποτέλεσμα στη μείωση του χρέους. Το χρέος θα παραμείνει υψηλό στο επόμενο διάστημα, ωστόσο η βιωσιμότητά του καθώς και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν διατρέχουν κίνδυνο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα. Με την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, η Ελλάδα προστατεύεται από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου για το ελληνικό κράτος παραμένει παρόμοιο με της Ιταλίας.

Οι 3 προκλήσεις

Πάντως, όπως καταλήγει η Euler Hermes, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι αντιμέτωπες με τρεις σημαντικές προκλήσεις. Πρώτον, η κατάσταση της Ιταλίας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ελλάδας, παραμένει εύθραυστη. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα ανάκαμψης του τουριστικού τομέα, με τη μείωση των εισπράξεων από τον κλάδο να είναι πιθανό να ξεπεράσει το 50% φέτος.

Τρίτον, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παραμένει πολύ ευάλωτος, με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους από τις αρχές του έτους, ενώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αυξημένο. Πάντως, η πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ έχει βελτιωθεί, καθώς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι πλέον επιλέξιμα για πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments