Διεθνή

Νέα NAVTEX Τουρκίας: Ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου

Νέα NAVTEX Τουρκίας: Ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου
Νέα NAVTEX Τουρκίας: Η γειτονική χώρα συνεχίζει τις προκλήσεις ενώ υπονομεύει παράλληλα, τον διάλογο με την Ελλάδα πριν καν αρχίσει.

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία ως απάντηση στην αντίστοιχη ελληνική για την περιοχή της Χίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ, η νέα αντιNAVTEX της Τουρκίας εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, καθώς θεωρεί πως η ελληνική NAVTEX δεν έχει ισχύ και κατ’ επέκταση δεσμεύει την περιοχή για τουρκικές ασκήσεις. Αυτή η κίνηση καθιστά σαφές πως η Τουρκία ακολουθεί μια προκλητική στρατηγική, «τορπιλίζοντας» την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα με παράνομες NAVTEX, το Barbaros και τα Βαρώσια.

Μάλιστα, όλο αυτό το κλίμα που επιχειρεί να στήσει γίνεται λίγες ώρες πριν από τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα. Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το Barbaros. Η νέα NAVTEX λήγει στις 20 Νοεμβρίου, και δεσμεύει περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες. Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως το ερευνητικό πλοίο επανερχόταν με πορεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ και βρισκόταν δυτικά της πόλης Χρυσοχούς με νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Έτσι, η γειτονική χώρα αγνοώντας το «χαστούκι» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ανακοίνωσε νέα αντι-Νavtex ζητώντας την αποστρατικοποίηση της Χίου, ως απάντηση στην ελληνική Navtex, σύμφωνα με την οποία θα γίνει στρατιωτική άσκηση στις 12 με 16 Οκτωβρίου. Η Τουρκία λοιπόν, δεν διστάζει να προβεί σε καταγγελία εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, να ζητήσει αποστρατικοποίηση της Χίου και να ζητήσει να μην γίνει η ελληνική άσκηση.

Ανοίγουν οι κάλπες στα Κατεχόμενα

Τον νέο ηγέτη τους εκλέγουν οι Τουρκοκύπριοι την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, με τις κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές να ανοίγουν στις 08.00 το πρωί και να κλείσουν στις 18:00. Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858. Οι αναλυτές αναφέρονται στους έξι συνολικά υποψηφίους, αν και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον κομματικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και τον ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του ΣΑ που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου. «Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές».

Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις… εκλογές». Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα Κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments