Κόσμος

ΗΠΑ μετανάστες: Σε κέντρο κράτησης στην Τζόρτζια χειρουργούσαν γυναίκες χωρίς τη θέλησή τους

ΗΠΑ μετανάστες: Σε κέντρο κράτησης στην Τζόρτζια χειρουργούσαν γυναίκες χωρίς τη θέλησή τους
ΗΠΑ μετανάστες: Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, επιβεβαίωσε σήμερα ότι γυναίκες που διέμεναν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τζόρτζια υποβάλλονταν σε βασανιστήρια.

Οι καταγγελίες της ΜΚΟ Project South, για στειρώσεις γυναικών μεταναστριών σε κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνονται και από το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, που αν και καθυστερημένα επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες υποβάλλονταν σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς την συγκατάθεσή τους. Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης των ΗΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται, καθώς μια σειρά ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν μιλήσει για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικό, τουλάχιστον δύο Μεξικάνες υποβλήθηκαν σε γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο, το Προξενείο του Μεξικού στην Ατλάντα κατάφερε να επιβεβαιώσει αυτές τις δύο περιπτώσεις, χάρη στις έρευνες που έγιναν μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από τη μη κυβερνητική οργάνωση Project South, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στη μία από αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα υποβλήθηκε σε «χειρουργική επέμβαση» (όχι όμως σε υστερεκτομή, επισημαίνει το υπουργείο) χωρίς τη συγκατάθεσή της και χωρίς να λάβει μετεγχειρητική φροντίδα.

Παρατυπίες στην ιατρική διαδικασία διαπιστώνει το Προξενείο

«Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελλομένων γεγονότων, το Γενικό Προξενείο ζήτησε την άποψη ενός ειδικού ο οποίος, μετά από εξαντλητική εξέταση, έκανε λόγο για παρατυπίες ή ανωμαλίες στην ιατρική διαδικασία», αναφέρει η έκθεση του υπουργείο.

Το Προξενείο εξετάζει επίσης την περίπτωση μιας άλλης γυναίκας, η οποία έχει ήδη επαναπατριστεί στο Μεξικό. Η γυναίκα αυτή «υποβλήθηκε σε χειρουργική γυναικολογική επέμβαση χωρίς να δώσει πλήρως τη συγκατάθεσή της, χωρίς να την έχουν εξηγήσει στα ισπανικά τη διάγνωσή της, ούτε το είδος των ιατρικών επεμβάσεων που θα ακολουθούσαν».

Στειρώσεις και υστεροκτομές στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις περιπτώσεις έξι γυναικών που καταγγέλθηκε ότι υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική στείρωση στο κέντρο κράτησης της κομητείας Έργουιν της Τζόρτζια. Σύμφωνα με τη μκο Project South, που εδρεύει στην Ατλάντα, τουλάχιστον 17 γυναίκες στειρώθηκαν –ορισμένες υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή– χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή χωρίς να τις έχουν ενημερώσει προηγουμένως.

Οι καταγγελίες βασίζονται κυρίως στη μαρτυρία μιας νοσηλεύτριας η οποία εργαζόταν σε αυτό το κέντρο κράτησης. Η Δημοκρατική βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ έχει ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments