Διεθνή

Ντονμέζ Oruc Reis: «Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας»

Ντονμέζ Oruc Reis: «Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας»
Ντονμέζ Oruc Reis: Νέες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, με τον υπουργό Ενέργειας να αναφέρει πως η χώρα του θα συνεχίσει να κάνει έρευνες στην Μεσόγειο για φυσικό αέριο.

Να επιδεινώσει το ήδη τεταμένο κλίμα στην Μεσόγειο, φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία, με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να αναφέρεται μέσω Twitter στην αναχώρηση του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. «Η συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Oruc Reis ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει φυσικό αέριο σίγουρα θα το βρούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή του:

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet», το ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου από το λιμάνι της Αττάλειας έπειτα από την έκδοση της νέας NAVTEX. Αγκυροβόλησε ανοιχτά του Ντεμρέ της Αττάλειας μαζί με τις δύο φρεγάτες που το συνοδεύουν. Το πρωί οι δύο φρεγάτες μετακινήθηκαν ανοιχτά της Κέκοβα στην Αττάλεια και αναμένουν εκεί. Νωρίτερα, ο σταθμός της Αττάλειας είχε εκδώσει NAVTEX για έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 12 Οκτωβρίου, ώρα 06:00 UTC, έως και τις 22 Οκτωβρίου, ώρα 20:59 UTC.

Στην κίνηση αυτή ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε με αντι – NAVTEX ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση της για τις έρευνες μόλις 6,5 μίλια μακριά από τις ελληνικές ακτές διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα, έκανε λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.

“Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments