Διεθνή

Oruc Reis: Επικοινωνία Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά

Oruc Reis: Επικοινωνία Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά
Oruc Reis: O Ερντογάν λίγο μετά την κίνηση ανοιχτά του Καστελόριζου με το Oruc Reis, κατήγγειλε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι εκείνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο με τη νέα «έξοδο» του Oruc Reis για έρευνες φυσικού αερίου νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά την κίνηση ανοιχτά του Καστελόριζου με το Oruc Reis, κατήγγειλε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι εκείνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Παρά τη στάση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουμε απτά βήματα από την Ευρώπη», φέρεται να είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναζωογόνησης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό και της ανάγκης προόδου στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη. Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας ότι η Αρμενία, η οποία κατέλαβε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, επιτέθηκε σε περιοχή με αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Εντός της παράνομης Navtex το Οruc Reis

Εντός της περιοχής που δεσμεύει η παράνομη τουρκική Navtex βρίσκεται από τις 17.00 της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της. Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μισέλ – Η κίνηση της Άγκυρας αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Michel ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ για την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX νότια του Καστελόριζου.

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση της για τη Navtex που εξέδωσε για έρευνες του Ορούτς Ρέις μόλις 6,5 μίλια μακριά από τις ελληνικές ακτές διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments