Διεθνή

Χάικο Μάας σε Τουρκία: «Βάλτε τέλος στο παιχνίδι της πρόκλησης εάν ενδιαφέρεστε για συνομιλίες»

Χάικο Μάας σε Τουρκία: «Βάλτε τέλος στο παιχνίδι της πρόκλησης εάν ενδιαφέρεστε για συνομιλίες»
Χάικο Μάας σε Τουρκία: Έκκληση στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Μεσόγειο εάν πράγματι ενδιαφέρεται για διάλογο με την Αθήνα, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Θέση σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς Τουρκίας με την έκδοση της NAVTEX και την παρουσία του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου, παίρνει η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικό, Χάικο Μάας, να τονίζει λίγο πριν ανέβει στο αεροπλάνο για την Ελλάδα ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Αθήνα. Μάλιστα, προειδοποιεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η πραγματοποίηση της τελευταίας NAVTEX θα αποτελούσε «μεγάλη οπισθοδρόμηση τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι εταίροι μας στην Ένωση. Γι’ αυτό μεταβαίνω σήμερα στη Λευκωσία και στην Αθήνα, προκειμένου να διαβεβαιώσω τους ομολόγους μου για την πλήρη αλληλεγγύη μας, στο πλαίσιο και του τρέχοντος ρόλου μας ως προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μάας σημειώνοντας ότι «η γεωγραφία στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει, η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια συνετή σχέση γειτονίας. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Οι διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο μόνον αν επικρατεί εποικοδομητική ατμόσφαιρα».

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζει: «Γι’ αυτό και απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να μην κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα, το οποίο μόλις άνοιξε. Η Άγκυρα πρέπει να βάλει τέλος στο παιχνίδι της εναλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης, εάν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες -όπως έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει».

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκ νέου έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, αυτό θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης – και μαζί για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, όπως την αποφάσισε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» καταλήγει.

Σημειώνεται πως τον κ. Μάας θα υποδεχτεί το απόγευμα στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μηστοτάκης:

Η συνάντηση έχει έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εκτός από την Αθήνα και τη Λευκωσία είχε στην ατζέντα του και την πρωτεύουσα της Τουρκίας, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν θα βρεθεί εκεί. Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό briefing για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments