Πολιτική

Γιάνης Βαρουφάκης: «Όχι» από τη Βουλή στην άρση ασυλίας του

Γιάνης Βαρουφάκης: «Όχι» από τη Βουλή στην άρση ασυλίας του
Γιάνης Βαρουφάκης: Τη μη άρση της ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη, αποφάσισε η Βουλή, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία, για το περιστατικό στην Αίγινα.

Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης ασυλίας του γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη για το περιστατικό της Αίγινας τον περασμένο Απρίλιο. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 293 βουλευτές. Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 282 βουλευτές ενώ υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 11. Η δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή ήταν για το αδίκημα της απείθειας και για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατά την περίοδο της καραντίνας.

Υπενθυμίζεται πως στο Σώμα είχε καταφτάσει δικογραφία κατά του Γενικού Γραμματέα του ΜέΡΑ25, αναφορικά με τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να “σπάει” την καραντίνα που είχε επιβληθεί μετακινούμενος στην Αίγινα όπου έχει σπίτι.

Η δικογραφία έκανε λόγο για άρνηση του Γιάνη Βαρουφάκη να υποβληθεί σε έλεγχο από το λιμενικό, ενώ ο Γραμματέας του Μέρα25 έχει υποστηρίξει ότι πραγματοποιήθηκε κανονικά η διαδικασία του ελέγχου ενώ έμεινε 15 λεπτά στην ουρά προκειμένου να γίνει η απολύμανση του αυτοκινήτου του.  Τον Οκτώβριο του 2020, ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε ενώπιον της Βουλής και επικαλέστηκε τη βουλευτική του ασυλία. Η υπόθεση αφορούσε τα περιβόητα πηγαινέλα του στο νησί του Αργοσαρωνικού την εποχή της απόλυτης καραντίνας. Πρώτα η υπόθεσή του πήγε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, στην οποία κατέθεσε υπόμνημα και έπειτα στην Ολομέλεια.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα είχε επισημάνει ότι «η παρουσία του Γραμματέα κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την 9η Απριλίου κατέστη υποχρεωτική τόσο για να τοποθετηθεί για το καίριο Eurogroup εκείνης της ημέρας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών όσο και για να διαμαρτυρηθεί δια ζώσης για την μη αποδοχή της πρότασης του ΜέΡΑ25 η Βουλή να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη. Για να μεταβεί στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε με το πλοίο των 10πμ από την Αίγινα, όπου διαμένει με τη σύζυγό του σε πλήρη απομόνωση από την 11η Μαρτίου στο σπίτι τους, πολύ πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και τον σημαντικό διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών που ακολούθησε, επέστρεψε στην Αίγινα με το πλοίο των 16.30».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών  έχει δηλώσει κατά της βουλευτικής ασυλίας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον ίδιο, είναι υπέρ αυτής. Ήταν Νοέμβριος του 2019, όταν στη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατακεραύνωνε τους πάντες διακηρύσσοντας την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο και ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2020, ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε ενώπιον της Βουλής και επικαλέστηκε τη βουλευτική του ασυλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments