Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Δριμεία είναι η κριτική για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ασκεί η αντιπολίτευση.

Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις. Μεταξύ άλλων, η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) κάνει λόγο για αποτυχία και υποχωρητικότητα που ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία.

«Απόλυτη η αποτυχία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία. Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 νμ από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις ή μέτρα αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν μέσα ή επιλογές εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 νμ.», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΚΙΝΑΛ: «Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας»

Τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία σχολίασε και το Κίνημα Αλλαγής. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται πως πρόκειται για «μια από τα ίδια» και «μόνο φραστική καταδίκη της Τουρκίας. Δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πως «ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει ανενόχλητος ως τον Δεκέμβριο, την προσπάθεια του να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων». Επικρίνει ταυτόχρονα τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας πως «αντί μετά από κάθε αποτυχία να δηλώνει ικανοποιημένος, οφείλει να καταλάβει ότι μόνο η αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, θα φέρει αποτελέσματα» και τονίζει: «Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και δεν θέτει τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους».

Πώς σχολιάζει το ΚΚΕ τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά;

«Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟϊκών συνόδων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Οι γνωστές γλυκανάλατες αναφορές στα Συμπεράσματα μιας ακόμη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και η παραπομπή των όποιων αποφάσεων για το Δεκέμβρη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του και αποδεδειγμένα πλέον ενεργούν με γνώμονα τις πολύμορφες οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές τους διαπλοκές με την Τουρκία, αλλά και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η πραγματικότητα, που βάζει… μπαρούτι σε όλη την περιοχή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τις προβληματικές κυβερνητικές θέσεις για τα χωρικά ύδατα, που δίνουν άλλοθι στην πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης, με αιχμή το Καστελόριζο, ούτε όμως με τις αμφιλεγόμενες και παραπλανητικές προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου που, και ως κυβερνήσεις, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».

Για «ήττα μια ακόμα φορά» κάνει λόγο η Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση μέσω του προέδρου της, Κυριάκου Βελόπουλου, σχολιάζει το εξής: «Η εικόνα του πρωθυπουργού να ταυτίζει την εθνική κυριαρχία με τα 6 μίλια και να ανακοινώνει ότι υποτιθέμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας «μπορεί να συζητηθούν» τον Δεκέμβρη, προκαλεί θλίψη σε κάθε Έλληνα. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν πυροδοτούσε τους S – 400, χλευάζοντας Ελλάδα και Ευρώπη. Για ακόμα μια φορά, δυστυχώς ηττηθήκαμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments