Ελλάδα

Έσπασε το όριο των 12 μιλίων αυτήν την ώρα το Oruc Reis – Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

Έσπασε το όριο των 12 μιλίων αυτήν την ώρα το Oruc Reis – Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις
Oruc Reis: Μια «ανάσα» από το Καστελόριζο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά, με το Oruc Reis να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο Καστελόριζο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αυτήν την ώρα έσπασε τα 12 ναυτικά μίλια. Μαζί του βρίσκονται και τα βοηθητικά Ataman και Cengiz Han και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα, το Oruc Reis ακολουθεί πορεία ανατολική – βορειοανατολική και δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης εγγύτερα από τα 12 ναυτικά μίλια που είναι η δυνητική ζώνη της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε στο χάρτη που βρίσκεται το Oruc Reis αυτή τη στιγμή:

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου, το Oruc Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Ακολουθεί ο χάρτης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες:

Φατίχ Ντονμέζ: «Θα στείλουμε γεωτρύπανο κοντά στο Καστελόριζο για γεωτρήσεις»

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του δήλωσε νωρίτερα ότι το Oruc Reis ήδη διεξάγει έρευνες ανακοινώνοντας συγχρόνως ότι η Άγκυρα θα στείλει και γεωτρύπανο στην περιοχή για γεωτρήσεις. «Αυτή τη στιγμή το Oruc Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, , περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική  και ειδικά νοτίως του Καστελόριζου ζήτησε με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει στην επιστολή πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας. Γι’ αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστούν άμεσα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, στην επιστολή του προς τον κ. Βάρχελι αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments