Ελλάδα

NAVTEX Τουρκία: Zητά αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου και Άη Στράτη

NAVTEX Τουρκία: Zητά αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου και Άη Στράτη
NAVTEX Τουρκία: Κλιμακώνει τις ενέργειές της η Άγκυρα, την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά σε ελληνικά νησιά, διεξάγοντας έρευνες

Ακάθεκτη συνεχίζει η Τουρκία τη στρατηγική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα, με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου να εγκυμονεί. Το βράδυ της Τρίτης, η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Σημειώνεται πως η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών. Η γείτονα θεωρεί ότι έχει ισχυρή νομικά θέση και με αυτό τον τρόπο μπορεί να «στριμώξει» την Ελλάδα, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι είναι η πλευρά που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Οι νέες αντι-NAVTEX

TURNHOS N/W : 1310/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 20-10-2020 20:27)

TURNHOS N/W : 1310/20 AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA27-223/2020 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE AND LEMNOS(LIMNOS) ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2.ADDITIONALLY,SOME PART OF THE AREA MENTIONED IN LA27-223/20 OVERLAPS WITH IZMIR TURK RADIO NAVTEX NR. IA11-0032/20 MESSAGE.

3. CANCEL THIS MESSAGE 211000Z OCT 20.

TURNHOS N/W : 1309/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 20-10-2020 20:26)

TURNHOS N/W : 1309/20 AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA26-222/20 AND LA28-224/20 ARE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF AYA EVSTRATIOS(AG.EYSTRATIOS) ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 231001Z OCT 20.

Θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis στο Καστελόριζο

Το τουρκικό σκάφος πλησίασε αρκετά κοντά στο Καστελόριζο, αλλά η παρουσία ελληνικών πλοίων ήταν ισχυρή και στα σημεία που έπρεπε να είναι για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα μας. Όλες οι κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθούνται στενά και από άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων (εναέρια, ηλεκτρονικά). Το φωτογραφικό υλικό φανερώνει ότι η παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων και του Oruc Reis «σκανάρεται» διαρκώς.

Στην Αθήνα οι κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθούνται από ελληνικά πλοία λεπτό προς λεπτό και μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων γύρω από το Oruc Reis. Αν και το Oruc Reis έστριψε και απομακρύνεται από το Καστελόριζο, όλα δείχνουν πως οι προκλήσεις του Ερντογάν θα συνεχιστούν, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ δημιουργούν κλίμα πολέμου με αναφορές στην συγκέντρωση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. «Η Τουρκία θέλει να το κάνει κατοστάρι και εμείς μαραθώνιο. Επιλέγουν στρατιωτική δράση και εμείς διπλωματία».

«Έσπασε» τα 12 ναυτικά μίλια

Το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά του εισήλθαν στη ζώνη των 12 μιλίων του Καστελόριζου, εντός της εν δυνάμει περιοχή κυριαρχίας, των χωρικών υδάτων δηλαδή, της Ελλάδας. Στην περιοχή, αλλά πάνω από τουρκικό έδαφος πετούσε νωρίτερα κι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το Oruc Reis κινείται με ταχύτητα ερευνών. Ο πλους τους δεν δημιουργεί κάποιου είδους νομικό προηγούμενο υπέρ της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ωστόσο, έχει βαρύνοντα πολιτικό συμβολισμό αφού συνιστά αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, καθώς και της ύπαρξης νησιωτικής ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων.

Οι κόκκινες γραμμές

Την τακτική της κυβέρνησης συνόψισε ο Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1:

«Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό. Εμείς απέναντι στις προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Ψύχραιμη, γιατί δεν παρασυρόμαστε». Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κάνει προς το παρόν κάποια κίνηση αποτροπής με τα πολεμικά σκάφη που παρακολουθούν το Oruc Reis. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, συγκεκριμενοποίησε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι:

«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Εξάλλου, διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments