Πολιτική

Συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας: Προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες

Συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας: Προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες
Συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας: Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν οι δύο χώρες.

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Όπως έγραφε η «Κ», πρόκειται για εξέλιξη που επιθυμούσε η Αθήνα, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελεί από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης. Δεδομένου ότι στην Αλβανία το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, το αδιέξοδο ήταν προφανές.

Είναι, πάντως, σαφές, σε ευρύτερο επίπεδο, ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί την επίλυση άλλης μιας εκκρεμότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μία ακόμη γειτονική χώρα. Από την Αθήνα παρατηρούνται με ενδιαφέρον διάφορες ανησυχητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη γειτονική Αλβανία, όπως, για παράδειγμα, η επέκταση χρήσης προβλήτα στο λιμάνι του Αυλώνα για τη χρήση του τουρκικού ναυτικού.

Δεδομένου ότι η Αθήνα ετοιμάζεται για την προώθηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.), η πιθανότητα επίλυσης της διαφοράς με τα Τίρανα θα οδηγούσε σε ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες πλην, βεβαίως, της Τουρκίας και της –προς το παρόν– δεμένης «χειροπόδαρα» με τα συμφέροντα της Αγκυρας διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη.

Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία

Επιστολές προς τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, έστειλε ο Νίκος Δένδιας, στις οποίες επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν στενές σχέσεις με την γειτονική μας χώρα. Εκτός από την αγορά όπλων οι Τούρκοι έχουν σχέσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Κορυφαίο παράδειγμα σε αυτό είναι η Γερμανία.

Η Ελλάδα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζητά με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Γι’ αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστούν άμεσα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, στην επιστολή του προς τον κ. Βάρχελι αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια την ίδια στιγμή τα Τουρκικά Ερευνητικά πλοία παραμένουν κοντά στο Καστερλόριζο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ούρους Ρέιτς έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments