Διεθνή

Oruc Reis: Πλησιάζει το Καστελόριζο το τουρκικό πλοίο

Oruc Reis: Πλησιάζει το Καστελόριζο το τουρκικό πλοίο
Oruc Reis: Στα 20 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο.

Όλο και πλησιάζει το Καστελόριζο το Oruc Reis. Περίπου στη 1:00 το μεσημέρι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρισκόταν στα 20 ναυτικά μίλια από το ελληνικό νησί, με πορεία ανατολική – βορειοανατολική. Στους παρακάτω χάρτες που ακολουθούν φαίνεται το στίγμα του στις 11:30 ώρα Ελλάδος στα 25 ναυτικά μίλια. Μέσα σε 1,5 ώρα διήνυσε μια απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλίων καθώς κινείται με ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων.

Εάν συνεχιστεί η πορεία αυτή το Oruc Reis εκτιμάται ότι σε περίπου 2 ώρες θα βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο. Με δυτικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, οι ερευνητικές εργασίες του πλοίου και των βοηθητικών του Ataman και Cengiz Han που συνοδεύονται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία θα εξακολουθήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου.

Την ημέρα εκείνη θα συμπληρώνονται 15 ημέρες συνεχούς περιπλάνησης του Oruc Reis ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, όπου το τουρκικό ερευνητικό με απλωμένα καλώδια περίπου 5 χιλιομέτρων, έχει ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί δισδιάστατες σεισμικές εργασίες. Φυσικά, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του.

Ακολουθούν οι χάρτες που προαναφέρθηκαν:

«Δεν παραχωρούμε ούτε σταγόνα νερού, θα κάνουμε έρευνες και στην Κρήτη»

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, διεμήνυσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα ότι αυτές θα επεκταθούν και νοτίως της Κρήτης. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε: «Εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε, κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Σχετικά με το αν η Τουρκία δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας, ο Οκτάι ανέφερε: «Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments