Κόσμος

Βραβείο Ζαχάρωφ 2020: Νικήτρια η δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Βραβείο Ζαχάρωφ 2020: Νικήτρια η δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας
Βραβείο Ζαχάρωφ 2020: Οι δημοκρατικές δυνάμεις στη Λευκορωσία διαμαρτύρονται κατά του βάναυσου καθεστώτος από τον Αύγουστο. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα στην αίθουσα ολομέλειας των Βρυξελλών χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 12:00 (τοπική ώρα), σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, που αποτελείται από τον πρόεδρο του ΕΚ και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

«Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας για το θάρρος, το σθένος και την αποφασιστικότητά τους. Έχουν σταθεί και συνεχίζουν να στέκονται σθεναρά απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο αντίπαλο. Ωστόσο, έχουν από την πλευρά τους κάτι που ακόμη και η πιο ωμή βία δεν μπορεί ποτέ να νικήσει —την αλήθεια. Έτσι, το μήνυμά μου για εσάς, αγαπητοί βραβευθέντες, είναι να παραμείνετε δυνατοί και να μην εγκαταλείπετε τον αγώνα σας. Να ξέρετε, είμαστε στο πλευρό σας», δήλωσε ο πρόεδρος Σασόλι μετά την απόφαση.

«Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην πρόσφατη δολοφονία ενός από τους φετινούς υποψηφίους, του κ. Arnold Joaquín Morazán Erazo, μέλους της περιβαλλοντικής ομάδας Guapinol. Η ομάδα αυτή αντιτίθεται σε ένα ορυχείο οξειδίου του σιδήρου στην Ονδούρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει αξιόπιστη, ανεξάρτητη και άμεση έρευνα για την υπόθεση αυτή και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», προσέθεσε.

Διαμαρτυρία κατά ενός βάναυσου καθεστώτος

Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία γενναίων γυναικών, καθώς και από εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου που κατέληξαν σε διαμαρτυρίες κατά του αυταρχικού προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, οι οποίες στη συνέχεια κατεστάλησαν βίαια από το καθεστώς. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης νέες συστάσεις, ζητώντας τη συνολική επανεξέταση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λευκορωσία.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε στον Ίλαμ Τότι, Ουιγούρο οικονομολόγο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments