Πολιτική

Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: Καταψηφίστηκε με 158 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας

Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: Καταψηφίστηκε με 158 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας
Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Βουλή. Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε από την ΝΔ, ενώ υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση. Το ΜεΡΑ25 απείχε από την ψηφοφορία.

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά από τρεις μέρες που διήρκησε η συζήτηση στην Βουλή. Κατά της πρότασης ψήφισαν 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπέρ τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης  με 133 «ναι». Από την αντιπολίτευση μόνο το ΜεΡΑ25 δεν συμμετείχε καθώς αποχώρησε από την ψηφοφορία.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στο βήμα, και ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας τον χρόνο που ”σπαταλήθηκε” προς υπεράσπιση των καταγγελιών των βουλευτών της ΝΔ.

«Χαίρομαι που αφιερώσατε τα 2/3 της ομιλίας σας στην υπεράσπιση των καταγγελιών των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ εσείς κάνατε την πρόταση μομφής. Το πρωί της Πέμπτης είχε γίνει γνωστή η NAVTEX της Τουρκίας. Λίγο αργότερα το δικαστήριο αποφάσιζε την φυλάκιση των Χρυσαυγιτών και το απόγευμα θα απευθυνόμουν στους πολίτες για τον κορωνοϊό. Ήταν μια από τις σπάνιες συγκυρίες που απαιτούν συσπείρωση, ενότητα και αλληλεγγύη. Μια μοναδική ευκαιρία να αρθούμε πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να μείνετε αδιάφορος για τις εθνικές απειλές, την υγεία των πολιτών».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στην πρόταση μομφής και στο ότι μετατράπηκε σε ”μπούμπερανγκ” κατά του προκατόχου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου, υποστηρίζοντας πως:

«Η πρόταση μομφής μετετράπη σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Ένας άνθρωπος αισθάνθηκε άβολα σε αυτή την αίθουσα. Ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με την ευλογία των τραπεζών. Αυτά σας θύμισε ο κ. Λαφαζάνης, που τα δικά σας ΜΑΤ έδερναν όταν ήταν έξω από τα δικηγορικά γραφεία. Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «βλέπει ως σύμμαχο τα προβλήματα της χώρας».

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα

«Δεν καταθέσατε καμία αντιπρόταση. Και έρχεστε με μεγάλη προχειρότητα και καταθέτετε την πρόταση δυσπιστίας, στην πιο λάθος χρονική στιγμή. Γιατί άραγε; Διότι δεν φταίνε τα κανάλια που δεν σας παίζουν. Όταν η επικαιρότητα κυριαρχείτε με τον κορωνοϊό, μην περιμένετε τα κανάλια να παρουσιάζουν την πρόταση μομφής. Δεν είμαι υπεύθυνος για τον τηλεοπτικό χρόνο των καναλιών.

Γιατί δεν καταθέσατε συνολικά πρόταση μομφής; Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Δεν μας έχετε καταγγείλει ως κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων; Απλά τρέμετε να πείτε στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα σε κυβέρνηση και κοινωνία. Γι’ αυτό δεν ζητάτε εκλογές. Γιατί απολαμβάνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες απ’ ότι όταν παραλάβαμε. Γιατί παρά τα λάθη και τις δυσκολίες δίνουμε μάχες σε πολλά μέτωπα, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και στηρίζουμε τους ευάλωτους. Γιατί το μέλημά μου είναι να ενώνω και να συνθέτω, όχι να διχάζω.

Σταματήστε να οξύνετε αχρείαστα την πολιτική αντιπαράθεση. Μην εξάγετε τη δική σας εσωτερική κρίση στην κοινωνία. Μην κινδυνολογείτε στα εθνικά θέματα. Δεν μπορείτε να δηλητηριάζετε τους πολίτες με συνθήματα μακριά από τα πραγματικά τους προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα βρεθεί. Αλλά η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη. Απέναντι στον κορωνοϊό θα βρεθεί το φάρμακο, απέναντι στη δική σας δημαγωγία η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε κατόπιν: «Δεύτερης ευκαιρίας, νομοσχέδιο τομή και σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση». Και υπογράμμισε πως «ο νόμος Κατσέλη είχε σημαντικότατες αδυναμίες. Κρύφτηκαν πίσω από τις ρυθμίσεις του πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Πυρά κατά της Φώφης Γεννηματά

Ο κύριος Μητσοτάκης στράφηκε και εναντίον της Φώφης Γεννηματά, απαντώντας στα όσα κατέθεσε προηγουμένως: «Θα πρέπει να σας προβληματίζει το γεγονός ότι επτά στους δέκα ψηφοφόροι του κόμματός σας έχουν θετική γνώμη για την κυβέρνηση και τις κεντρικές της πολιτικές επιλογές».

”Εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας”

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της πρώτης κατοικίας, υποστήριξε πως: «Εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019 και αντικαταστήσατε την οριζόντια κατάργηση με ένα περιοριστικό πλαίσιο που αφορούσε ένα μικρό υποσύνολο όσων μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Εμείς προσφέραμε δυνατότητα προστασίας των συμπολιτών μας των οποίων τα δάνεια δεν είχαν κοκκινήσει, λόγω του κορωνοϊού.

Και το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο στο τί θα γίνει μετά την χρεοκοπία, αλλά και το τί θα γίνει πριν από αυτή. Ως προς την έννοια της ατομικής χρεοκοπίας: Τι συμβαίνει όταν κάποιος χρωστάει περισσότερα από αυτά που μπορεί να πληρώσει; Υπάρχει ατομική χρεοκοπία, απλά δεν υπάρχει σε νόμο. Αυτή η χρεοκοπία είναι αιώνια. Μεταφέρει χρέη σε παιδιά και εγγόνια. Με το νομοσχέδιο αυτό τελειώνει. Δίνουμε δυνατότητα νέας αρχής. Προφανώς με απώλεια περιουσίας, αλλά να κλείσει αυτή η πληγή και όχι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες διαρκώς και να μην μπορούν να κάνουν νέα αρχή».

Κατόπιν πρόσθεσε: «Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο περί επαναγοράς της πρώτης κατοικίας, έχει τεράστια σημασία. Δεν θα εκδιωχθούν με το νομοσχέδιό μας οι πολίτες. Γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να το μισθώνουν το σπίτι του και θα μπορούν να το επαναγοράσουν», συνέχισε και τόνισε πως «αυτό το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των συμπολιτών μας».

Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις φοροελαφρύνσεις και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, και την υλοποίησή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας πως:

«Εμείς είμαστε αυτοί που παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στηρίξαμε την κοινωνία εν μέσω πανδημίας, απλώνοντας ένα ευρύ δίχτυ που θα φτάσει στο τέλος του χρόνου τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς δεν ήμασταν η κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας αναλάβαμε πρακτικά το κόστος της μισθοδοσίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων; Εμείς δεν δώσαμε σε 200.000 επιχειρήσεις άμεση ρευστότητα μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία;»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα του κορονοϊού και του δεύτερου κύματος, εξηγώντας πως:

«Πρέπει να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών για να αποφύγουμε ένα lockdown. Προχωρήσαμε σε πρόσθετα μέτρα, τις μάσκες παντού και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Η ΕΛ.ΑΣ., οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για τους επιχειρηματίες που επιμένουν να παραβιάζουν το νόμο και να προσφέρουν μια επικίνδυνη διασκέδαση έξω από τα πλαίσια που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί. Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας. Έχουμε δρομολογήσει ήδη το σχέδιο για τον ταχύτατο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες. Είμαι ικανοποιημένος για την ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού κατά της γρίπης. Έχουμε μεριμνήσει να υπάρχουν τέσσερα εκατ. εμβόλια κατά της γρίπης. Πρέπει, επιβάλλεται να μη συμπέσει μια έξαρση της γρίπης, με έξαρση του κορωνοϊού, γιατί θα είχαμε πιέσεις στο ΕΣΥ».

Κατόπιν μίλησε για την έλλειψη κλινών ΜΕΘ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν πρόσθεσε καμία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποστηρίζοντας: «Αυτή η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της να έχει φέρει τον αριθμό ΜΕΘ στο μέσο ευρωπαϊκό όρο τους επόμενους έξι μήνες». Επιπρόσθετα συνεχάρη τη Βουλή για την ταχύτητα υλοποίησης της δωρεάς της προς το ΕΣΥ. «Κανονικά όλοι θα έπρεπε να χειροκροτούν, σταματήστε αυτή την μικρότητα!»

«Στην παραβατικότητα της Άγκυρας απαντάμε με νομιμότητα»

Στα εθνικά ζητήματα έστρεψε το βλέμμα του ο Κυριάκης Μητσοτάκης, μιλώντας για διπλωματικούς χειρισμούς των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, αλλά και για νομιμότητα ως απάντηση στην παραβατικότητα και τις προκλήσεις της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως:

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας άρχισε να εκδηλώνεται πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Και κλιμακώθηκε στην έναρξη του δεύτερου κύματος. Η πρώτη της φάση εκδηλώθηκε στον Έβρο με την ασύμμετρη απειλή στα σύνορα. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 οι αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μειώθηκαν κατά πολύ. Οι φιλοξενούμενοι στα νησιά είναι πλέον οι μισοί. Οι αποφάσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 85%, συντομεύοντας την αβεβαιότητα για χιλιάδες κόσμου. Από την άλλη, στην ευρύτερη παραβατικότητα της Άγκυρας απαντάμε με νομιμότητα και προστασία των εθνικών μας δικαίων σε κάθε πεδίου.

Δεν αντιληφθήκατε τι έκανε διπλωματικά η χώρα τους τελευταίους μήνες; Μετατρέψαμε σε σύντομο διάστημα μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά. Μετά από μεγάλη προσπάθεια έχουμε συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής που περιθώριο στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο, να σταματήσει τις προκλήσεις. Δεν βλέπετε ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια. Δεν έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στις ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις; Δεν βλέπετε ότι έχουμε οικοδομήσει συμμαχίες με ισχυρές χώρες της περιοχής που έχουν γεωπολιτικό αποτύπωμα όπως τα ΗΑΕ; Το μόνο που ακούω από εσάς είναι το “συγγνώμη δεν προφτάσαμε”. Όπως τα 12 μίλια στο Ιόνιο, τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο;»

Κατόπιν, πρόσθεσε: «Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια, είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πρώτη που το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο. Και είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο από το 1995 με το casus belli. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον αέρα στα 10. Γνωρίζετε πως υπήρξαν ουκ ολίγες NAVTEX της Τουρκίας με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε έξι και δέκα μίλια.

Και αντίστοιχα υπήρξαν ελληνικές NAVTEX. Να είσαστε πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μια λογική που έχετε πάρει από μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε αποδείξει στο πεδίο, όπως και όποτε χρειάζεται ότι μπορούμε να προασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα. Και εμείς πήραμε την απόφαση για ένα τολμηρό και λελογισμένο πρόγραμμα εξοπλισμών. Προχωράμε στην αντικατάσταση των παλιών Mirage με μια υπερσύγχρονη μοίρα Rafale. (…) Μην αμφισβητείτε τη βούληση της κυβέρνησης για εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε προσλήψεις στις Ε.Δ.».

Aλέξης Τσίπρας: ”Νταλκάς σας το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία οι τράπεζες”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προέβη σε κατάθεση πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την αδυναμία της να στηρίξει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδήματος, αλλά και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε:

«Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση, πως είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της κρίσης της πανδημία, να καταθέτετε πρόταση μομφής. Και θα ήθελα ευθύς εξαρχής να αντιστρέψω το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο κύριος Τσίπρας εκτόξευσε τα βέλη του προς την κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, υποστηρίζοντας πως:

«Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός. Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη Τρίτη απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει; Είστε άνετοι; Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις».

Επίθεση κατά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αναφέροντας πως χρησιμοποίησε μια επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να δικαιολογήσει την αναποτελεσματικότητά του σχετικά με το φιάσκο της διαφυγής του καταδικασμένου Παππά, αλλά και κατακρίνοντας ανοιχτά τον χαρακτηρισμό του ”εθνικισμού” που χρησιμοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για την επέκταση των 12 μιλίων:

«Για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό – ακούστε κύριοι συνάδελφοι – εθνικισμό, το πάγιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει; Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας, μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα έξι μίλια. Και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας, μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12. Ακούστε κύριοι βουλευτές. Είναι βαριά η λέξη. Και ιδίως όταν απευθύνετε σε ένα κόμμα της αριστεράς από έναν υπουργό κόμματος της Δεξιάς».

”Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ο κύριος Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε. Και είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία».

Κατόπιν αναφέρθηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα, τονίζοντας πως:

«Ανέβαιναν στο βήμα ο ένας μετά τον άλλον και επαναλάμβαναν την ίδια κασέτα. Χωρίς καμία επικοινωνία με τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, χωρίς καμία διάθεση να έχουν αντίλογο, μόνο παπαγαλία της προπαγάνδας. Το για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι επαρκής απάντηση σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή», ενώ υποστήριξε ακόμα πως:

«Καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα. Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε. Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν.

Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία». Δηλαδή φυλακή. Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000. Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης. Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια».

Για τον νόμο Κατσέλη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας. Και είχαμε δημόσια δεσμευθεί και στους θεσμούς και στον ελληνικό λαό να φέρουμε ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της κατοικίας στο τέλος του 2019. Και μετά ήρθε η ΝΔ. Και κοιτάξτε τώρα, σε τι βαθμό φτάνει το στραμπούληγμα της λογικής. Μας λέτε, παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Και παράλληλα μας λέτε ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για την μελλοντική κατάργηση της. Και τα δυο μαζί δεν γίνεται: Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τί να δεσμευτούμε;»

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας, προχώρησε σε υπενθύμιση της δέσμευσης στην οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2019, εξηγώντας:

«”Θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας”. Και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 στη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να δούμε τι δεσμευθήκαν οι Μητσοτάκης και Σταικούρας : “Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020”. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντροκομμένα ψέματα. Ότι όταν παραλάβατε είχαμε εμείς ήδη άρει τη προστασία;»

Για το ιδιωτικό χρέος

«Κυβερνήσατε, 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφήσατε το 2009 έλλειμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Φέρατε το psi και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων. Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Που επί των ημερών μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Που για χρόνια φουσκώνατε το ιδιωτικό χρέος και μέσα σε 4 χρόνια εμείς το μειώσαμε 22 δισ. Δε ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;»

Χρήστος Σταϊκούρας: ”Απόδειξα με στοιχεία ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι άκαιρη, άστοχη και υποκριτική. Αποδεικνύετε για ακόμα μία φορά ότι έχετε έλλειψη ευθύνης”

Ο πρόεδρος Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απάντησε στην επίθεση που έχει στραφεί προς το μέρος του, μέσω της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί εις βάρος του. Ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στα όσα έχουν, μέχρι τώρα, ειπωθεί, δηλώνοντας πως: «Απόδειξα με στοιχεία ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι άκαιρη, άστοχη και υποκριτική. Αποδεικνύετε για ακόμα μία φορά ότι έχετε έλλειψη ευθύνης».

Απαντώντας στην σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Σταϊκούρας εξήγησε: «Η οικονομία δεν είχε εισέλθει σε ύφεση πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Λάβαμε τα σωστά μέτρα για να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης. Η πρόταση που έχετε καταθέσει δεν έχει καμία αναφορά στην προστασία της Πρώτης Κατοικίας. Δεν είναι τυχαίο διότι εσείς κύριε Τσίπρα νομοθετήσατε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Συμπερασματικά, εσείς κύριε Τσίπρα, έχετε καταγραφεί ως πρωθυπουργός των φόρων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μάλλον η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να κατατεθεί κατά του κ. Τσακαλώτου».

«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Πάμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που εσείς κλείνετε τα μάτια. Με τόλμη και με σοβαρότητα», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ εξαπολύοντας επίθεση προς τον κύριο Τσακαλώτο, υπογράμμισε πως: «Μάλλον η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να κατατεθεί κατά του κ. Τσακαλώτου».

Φώφη Γεννηματά: ”Αφήσατε τον Ερντογάν να κάνει έρευνα εντός των 12 μιλίων”

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση, τόσο σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στις προκλήσεις της γείτονος χώρας, όσο και για τα μέτρα που πάρθηκαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού:

«Εγκαλούμε εσάς και την κυβέρνησή σας. Με την πολιτική προχειρότητας και βλέπουμε και κάνουμε. Χωρίς κανένα σχέδιο. Χωρίς εθνική γραμμή και αρραγές εθνικό μέτωπο. Αδύναμοι να υπερασπιστείτε αποκλειστικά τα εθνικά μας θέματα. Αφήσατε τον Ερντογάν να κάνει έρευνα εντός των 12 μιλίων».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Αφήνετε χώρο με την πολιτική σας στον κ. Ερντογάν να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας. Η μυστική και φανερής σας διπλωματία, κατάφερε να μπει ο Ερντογάν στα 12 ναυτικά μίλια. Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για όσα συμβαίνουν από τη στιγμή που αρνηθήκατε να συγκαλέσετε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή. Εσείς χάσατε τον έλεγχο στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Από εδώ και πέρα θα λέμε για τον κορωνοϊό, κάθε χθες και καλύτερα. Ξέρουμε τι έγινε με τον τουρισμό, τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα σχολεία, με το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Η κατάσταση από τον Αύγουστο γινόταν δύσκολη. Και εσείς φτιάξατε έναν χάρτη και τον παρακολουθούσατε να αλλάζει χρώμα. Βλέπατε τον χάρτη να γίνεται κόκκινος και δεν κάνατε τίποτα».

Δημήτης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει ένα έγκλημα που άρχισε εδώ και δέκα χρόνια

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, που όπως σημείωσε θα βάλει θηλιά στην λαϊκή οικογένεια. Ο ΓΓ του ΚΚΕ άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, καθώς όπως ανέφερε είναι συνυπεύθυνοι για το έγκλημα που έρχεται να ολοκληρώσει η ΝΔ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά στο πρόσωπό του θα καταψηφίσει τις πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και εκείνα τα κόμματα που προσχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής περιουσίας. Αυτό τον ξεκάθαρο χαρακτήρα έχει σήμερα η ψήφος μας» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προσχέδιασε και η ΝΔ ολοκληρώνει το έγκλημα με το νέο πτωχευτικό κώδικα» ενώ και «το ΚΙΝΑΛ έχει βάλει το χεράκι του». «Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι με μια βολική μεταξύ σας αντιπαράθεση, θα θολώσετε τη στρατηγική σας σύμπλευση, ότι θα κουκουλώσετε τις ευθύνες σας για το έγκλημα» είπε ο κ. Κουτσούμπας και σημείωσε ότι είναι θράσος της κυβέρνησης της ΝΔ να παρουσιάζει τον πτωχευτικό κώδικα ως δεύτερη ευκαιρία.

Αποχώρηση του ΜΕΡΑ25

Νωρίτερα, από την Ολομέλεια αποχώρησαν οι βουλευτές του ΜΕΡΑ25, με τον Γίαννη Βαρουφάκη να κάνει λόγο για “οπερέτα” και να καταγγέλλει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κυβέρνηση. Το ΜέΡΑ25 “αρνούμενο να γίνει συνεργός στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την οπερέτα του κ. Τσίπρα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό αποχωρεί από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την συνέργεια κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης” ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως είπε , αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, αλλά είναι το Α και το Ω των θεμελίων μιας κοινωνίας, ιδίως μιας καπιταλιστικής όπου τα πάντα εξαρτώνται από τι χρωστάει ποιος σε ποιον. Σκληρή ήταν η κριτική του κ. Βαρουφάκη και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα , τον οποίο επέκρινε , τόσο για την θητεία του την περίοδο 2012-2014, ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όσο και για την σημερινή του πολιτική. Τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ήταν σε θέση να κάνει μια σωστή εκτίμηση για την ύφεση και ότι παρουσιάζει την κατάρρευση ως επιτυχία. Τον επέκρινε επίσης για “ανθελληνικές πράξεις” μεταξύ των οποίων ότι “σιγοντάρησε” τον κ. Στουρνάρα στο κλείσιμο των τραπεζών το 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments