Ειδήσεις

Ισπανία κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Μάιο

Ισπανία κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Μάιο
Ισπανία κορωνοϊός: Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισπανία, καθώς η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να κηρύξει τη χώρας σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για τους επόμενους μήνες. Επίσης επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους. Επιπλέον, απαγορεύονται και τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ περιορίζεται στους 6 ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να συναθροίζονται.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η «κατάσταση ανάγκης» θα έχει αρχική διάρκεια 15 ημερών. Ωστόσο, ο Σάντσεθ ανέφερε πως θα ζητήσει από το ισπανικό κοινοβούλιο να «την παρατείνει έως τις αρχές Μαΐου» και συγκεκριμένα την 9η Μαΐου.

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι καταρχήν θα διαρκεί από τις 23:00 έως τις 06:00, με τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν ή να καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη ή τη λήξη της, ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά. «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι ακραία… είναι η σοβαρότερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα», είπε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Υπό αυτό το πρίσμα, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνιστά το αποτελεσματικότερο μέτρο για να κάμψουμε την καμπύλη των μολύνσεων», επισήμανε.

Σημειώνεται πως η Ισπανία έγινε την περασμένη Τετάρτη η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η έκτη παγκοσμίως, που πέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα Covid-19, την ώρα που ο Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε την Παρασκευή ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μετά την εμφάνισή του στην Ισπανία, είναι ήδη υψηλότερος, στα τρία εκατομμύρια. Ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τους 35.000.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι έκτακτα μέτρα που είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας της υγειονομικής κατάστασης. «Ζητώ από όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση για «ενότητα», σε μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), που αντιτίθεται σε αυτό το έκτακτο καθεστώς, θεωρώντας το περιττό και αντιπαραγωγικό για την οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ισπανία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από μια πρώτη που στόχευε να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα και είχε διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως τις 21 Ιουνίου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισήμανε, εντούτοις, ότι αυτή η νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι πολύ πιο διαφορετική από εκείνη της Άνοιξης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισπανοί έζησαν σε μια σχεδόν πλήρη καραντίνα στο σπίτι, μία από τις αυστηρότερες παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments